Стотици полети от и до Германия отпаднаха днес заради стачка на повечето летища в страната. Близо 100 000 пътници трябва да очакват отмяна на полети и прекъсване на работата.

Северните германски летища в Хамбург, Хановер и Бремен, както и столичното летище Берлин-Бранденбург ще стачкуват през целия ден. Това вероятно ще се отрази и на други летища.

По данни на летищната асоциация ADV ще бъдат отменени общо 351 заминавания. Пряко засегнати са 45 000 пътници. Очаква се да бъдат засегнати общо почти 100 000 пасажери, тъй като ще бъдат отменени и полети от други аеропорти.

За пореден път пътниците ще бъдат пионки на стачните действия, критикува асоциацията, като заяви, че съобщението за стачката е направено в последния момент. Пътниците едва ли ще имат възможност да потърсят алтернативи.

Причина за стачката е липсата на напредък при колективното договаряне за заплащане на служителите по сигурността.

На берлинското летище предупредителната стачка трябва да започне в 3,30 ч. в понеделник и да приключи в полунощ. По данни на летището няма да има редовни заминавания. Засегнати са около 200 излитания и около 27 000 пътници.

В Хамбург, според профсъюза, около 2000 работници са призовани към стачка с началото на нощната смяна в неделя около 22:00 ч. По данни на летището всички 123 планирани полета ще бъдат отменени.

На летищата в Хановер и Бремен нито един пътнически самолет няма да може да излети или да кацне в понеделник. Миналата нощ стачката започна и на летищата Дюселдорф и Кьолн-Бон.

Няма промени в полетите на Летище София заради стачката на летищни служители в Германия, съобщиха за БТА от пресцентъра на аеропорта.

Полетите на столичното летище се изпълняват по график.