Ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси каза в събота, че е имал "конструктивни дискусии" с ирански официални лица, които биха могли да проправят пътя за съживяването на споразумението от 2015 г., предаде Франс прес.

„Чрез конструктивни дискусии, които водим сега, и чрез добри споразумения, сигурен съм, че ще проправим пътя за важни споразумения“, каза Гроси на пресконференция в Техеран заедно с Мохамад Еслами, директор на Агенцията за атомна енергия на Иран.

Гроси описа разговорите си с представители на иранското правителство като протекли в "работна атмосфера на честност и сътрудничество". Диалогът продължава, каза Гроси на съвместна пресконференция с ръководителя на иранския ядрен ръководител Мохамад Еслами в Техеран в събота, предаде ДПА.

Еслами каза, че е разработен план с МААЕ за разрешаване на нерешените проблеми.

„Надяваме се посещението на Гроси да доведе до професионално сътрудничество в бъдеще“, каза Еслами.

Той също обяви международна ядрена конференция в Техеран. Еслами подчерта, че Иран не обогатява уран над ниво на чистота от 60%.

Западни дипломати казаха, че Гроси иска да договори по-интензивни инспекции на МААЕ на ядрени съоръжения, след като Техеран наскоро увеличи обогатяването на уран.

Съединените щати и Израел наскоро изразиха опасения, че Иран може да използва урана за разработване и изграждане на ядрени оръжия.

Гроси съобщи във вторник, че инспекторите на МААЕ са открили следи от уран с ниво на чистота малко под 84% в съоръжение във Фордо. За ядрените оръжия се изисква ниво на чистота от около 90%.

МААЕ иска да изясни дали високото ниво на обогатяване е постигнато умишлено или е било неволно отклонение, както твърдят иранските представители.

Според информация от Техеран, освен за проверките, преговорите са и за спор за все още неизяснения произход на следи от радиоактивен материал на три места в Иран. Политическото ръководство на Иран настоява за изглаждане на различията.