Популярното антидиабетично лекарство оземпик (Ozempic) е предмет на наблюдение от френските власти заради злоупотреби с него вследствие на реклами в социалната мрежа ТикТок, предаде Франс прес.

С инжекцията злоупотребяват хора, които не страдат от захарна болест, а просто искат да отслабнат бързо, пише агенцията.

Френски лекари са открили, че лица, които нямат диабет, са използвали „фалшифицирани рецепти“, за да получат оземпик.

Общо 2185 инжектиращи си този медикамент във Франция могат да се смятат за недиабетични според оценките на здравното осигуряване.

Оземпикът, превърнал се в звездата на социалните мрежи поради свойствата си да води до отслабване, ще бъде обект на „засилено наблюдение“ във Франция, обявяват в съвместно изявление агенциите за здравно осигуряване и за безопасност на лекарствата, съобщава АФП.

Произвеждан от датската Novo Nordisk от 2019 г., лекарството е достъпно само с рецепта при лечението на диабет тип 2. Но двете агенции отбелязват в съобщението си, че то все повече се употребява като средство за отслабване на здвави хора.

По тази причина здравните власти ще засилят мониторинга си, като наблюдават данните за продажбите и възстановяването разходите за лекарства през националната система за здравни данни (SND), както и чрез доклади за неефективна употреба и странични ефекти в регионалните фармакологични центрове.

Според данните, цитирани от агенцията за безопасност на лекарствата между октомври 2021 г. и октомври 2022 г., около 600 000 пациенти са получили клас на аналозите на GLP-1, като от тях 215 000 пациенти са получили специално оземпик. Сред тях „2185 бенефициенти на оземпик могат да се считат за недиабетични според оценките на здравното осигуряване“, отбелязва ресорната агенция.

Според властите тези отклонения са "ограничени". Те обаче са загрижени за въздействието на нарастващото търсене върху наличността на продукта за пациенти, които наистина страдат от диабет. Напрежението в доставките беше отбелязано от агенцията по лекарствена безопасност от Novo Nordisk - поради експлозия на търсенето в световен мащаб.

Запитан от АФП през февруари, производителят е признал, че неговият "текущ капацитет на доставка не винаги отговаря на това прекомерно търсене" и че съжалява за "периодичи изчерпвания на запасите".

В ТикТок оземпик е на мода благодарение на свойствата си да предизвиква отслабване: полуглутид, активната съставка на който стимулира освобождаването на инсулин, когато нивото на кръвната захар е високо. Но също така забавя изпразването на стомаха, всъщност намалява апетита и причинява значителна загуба на тегло от порядъка на 10 % за една година.

Но лекарството също може да „причини потенциално сериозни странични ефекти, като стомашно -чревни нарушения, панкреатит или хипогликемия“, предупреждава здравните власти.

Оземпикът е особено търсен и често дефицитен в България, като аптекари споделят, че го купуват колкото диабетици, толкова и здрави хора, загрижени за линията си. Цената на единична опаковка надхвърля 200 лева.