Вратарят на "Андерлехт" Барт Вербрюген влезе в историята на европейските клубни турнири в мача от ЛК с "Лудогорец". Той стана първият вратар от 35 години насам, който спасява три дузпи и не допуска нито веднъж топката в мрежата си при 11-метрови удари след равенство в 120-те игрови минути.

Постижението в УЕФА е потвърдено от агенцията за статистически изследвания ОРТА, пише БТА.

Снощи изпадналият в криза в последното години белгийски гранд елиминира "орлите" в плейоф в Лигата на конференциите - 2:1 (0:1 в Разград) и 3:0 при дузпите.

И тримата първи изпълнители на "Лудогорец" пропуснаха, отправяйки слаби, зле насочени удари. Докато домакините бяха без грешка, така бяха бити по три удара.

В изявленията си пред местните медии след мача Вербрюген не посмя да се нарече специалист на дузпи:

"Защото не съм го преживявал много в кариерата си. Това са нещата, за които си мечтаеш като дете. Радвам се, че можах да помогна на отбора да продължи напред. Кое е по-вълнуващо - дали крайната победа или усещането на уловиш топката при дузпите? Нищо против това, но отборните цели са над всичко".

Наскоро той спаси от бялата точка и за Купата на Белгия срещу "Лиерс", така явно се превръща в специалист все пак.

"Винаги е малко игра на нерви между този, който изпълнява, и вратаря. Опитваш се да окажеш натиск върху тях и за щастие това се получи", рече стражът.