Служебният премиер Гълъб Донев не вижда проблем за честността на изборите на 2 април след решението на ЦИК резултатът от хартиения и машинния вот да се вписват сумарно, а не отделно. Вчера това решение доведе до оставката на Цветозар Томов като говорител на Комисията.

"Не бих казал, че има възможност за манипулиране на вота - на хартиения, на машиния, резултатите при сборния. Би било добре да се записват отделно и хартиеният, и машинният, за да се види какви са дяловете на хората предпочели единия или другия вот.

Решението на ЦИК обаче е такова и не виждам проблем в тази област", каза Донев във вторник.

На въпрос за оставката на Томов служебният премиер обясни, че... ЦИК ще си избере нов говорител.

"Не би могло едно такова действие да застраши честния вот. От страна на МВР се полагат усилия купеният вот, всички практики, свързани с нечестности в изборите да бъдат превантивно преустановени.

Не виждам как оставката на говорителя на ЦИК  би повлияла на честността на изборите и на резулатите от тях. ЦИК да си избере нов говорител, ако досегашният не може да изпълнява тези функции", смята той.

На въпрос за осигуряването технически на заснемането на броенето Донев разясни, че процедурата щяла да бъде прозрачна. 

Местната власт, кметовете нямат въпроси, свързани с провеждането на изборите, сподели още той.

Служебният премиер се оказа доволен и от охраната на границата и действията на МВР - правоохранителните органи полагали усилия и резултатите не закъснявали. Този коментар дойде по повод 18-те афганистански мигранти, намерени мъртви в изоставен камион край с. Локорско. Донев сподели мисли по принцип като, че "винаги може да се намери слабост и забележка във всяка една дейност, не само охраната на границата".

И ще едно наблюдение по принцип:

"Всяка една държава, която има външна граница, има мигрантски натиск, съответно има и мигранти на своя територия."

И изводът:

"Важното е, че трафикантството, каналджийството и всички такива дейности Министерството на вътрешните работи и съответните правоохранителни органи полагат усилия и резултатите не закъсняват. Това, че се разкриват, говори, че се работи и се полагат усилия, за да бъдат всички тези действия прекратени." 

"Работи се и превантивно", сподели още премиерът като не се разбра как точно превенцията се вписва в случая от петък.

В събота служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев беше по-конкретен в тълкуването на тази "превенция", като свърза прибягването до тайници в превозните средства, с които става трафикът на нелегални мигранти и в които бяха натъпкани 52-ма души, 18 от които умряха от задушаване, като резултат от натиска от МВР върху каналджиите и тяхното "респектиране".