Земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер удари южна Турция, седмици след като смъртоносно земетресение опустоши региона по-рано, предаде Би Би Си.

Турската агенция за бедствия и извънредни ситуации AФАД съобщи, че трусът е станал в 20:04 часа местно време (19:04 часа българско време).

Епицентърът е бил на 10 километра под земната повърхност в провинция Хатай - в селището Дефне, само на 14 километра югозападно от Антакия и на 70 километра северно от сирийския град Латакия.

Турските медии цитират местните сеизмолози, според които само 3 минути по-късно в Хатай е станало второ земетресение със сила 5,8 по Рихтер и епицентър в Самандаг, на брега на Средиземно море и на 25 километра от Антакия.

Свидетели казаха на агенция Ройтерс, че има нови щети на сгради в Антакия.

Трус от 7,8 по Рихтер удари региона на 6 февруари, убивайки повече от 46 000 души в Турция и Сирия.

Турските власти са регистрирали повече от 6 000 вторични труса след това земетресение, но екипът на Би Би Си в региона каза, че днешният трус е бил много по-силен от предишните.

Свидетели казаха, че земетресението е било усетено и в Сирия, Египет и Ливан.

Към момента не е ясно какви щети е причинил и дали има жертви.

В туит АФАД призова хората да стоят далече от бреговете като предпазна мярка срещу риска от покачване на морското равнище.

Антакия, столицата на турската провинция Хатай, беше едно от местата, засегнати най-силно от земетресението на 6 февруари.