Петима обвиняеми за трагедията, при която бяха открити 18 трупа на афганистанци в изоставен камион до Локорско, застанаха днес пред Софийския градски съд.

Шестият - бивш полицай с име Валентин Христов, бе обявен за издирване, но се обади от Гърция и каза, че иска да се прибере, за да докаже, че е невинен.

За лидер на групата е сочен Виктор Кузмов, роден през 1971 г., съдържател на заведение от Бургас. От думите на двама прокурори стана ясно, че въпреки началната фаза на разследаването, това, с което разполагат засега, са основно свидетелски показания.

Новина е и че част от оцелелите афганистанци при разпознаване са посочили Кузмов като лидер на групата (според официална информация на прокуратурата, общо трафикираните са били 52 души, като 18 са починали на място в камиона, имитиращ превоз на дървен материал).

Днес прокуратурата изтъкна, че мъжът е осъждан многократно, като послединте 2 присъди са за идентични пресътпления - именно трафик на чужденци в страната.

Между другото медии писаха, че Кузмов е човекът на Митьо Очите в Бургас, що се касае до този бизнес. 

Самият обвиняем каза със спокоен глас, че би си изтърпял вината, ако се докаже за какво е виновен.

Той поиска да бъде освободен под домашен арест с електронна гривна за проследяване.

Защитничката на шофьора, който е карал камиона Атанас Атанасов изтъкна, че той е съдействал напълно и е дал подробни обяснения. И той е от Каблешково, където явно е бил пригоден камионът - като се съди по това, че двамата обвинени електроженисти от групата Тачо Тачев и Петър Янев, съобщиха, че работят в заваръчен цех именно там.

Защитата изтъкна, че Атанасов сам се е предал на органите на реда, въпреки съдебното му минало – осъждан е за шофиране пил.

Той "преживява факта на смъртта на 18 млади хора и не е искал да се получи такава човешка трагедия. И не е предполагал, че може да се случи това", твърди защитата му.

Друг от обвиняемите е Християн Дунгаров, който се е возил до шофьора. Съвсем млад човек, роден 2001 г., той почти се разплака в съда. Заяви, че е бедно момче без баща и сам се грижи за майка си. На база на това пожела да бъде пуснат.

Меко казано, не изглеждат на висок социален статус и Атанас Атанасов, и Петър Янев.

Междувпрочем и днес по време на мярката не стана ясно разследващите да имат каквито и да било насоки какво е трябвало да стане - ако камионът продължи след Локорско. Т.е. - изяснен е курсът от турската граница до фаталния край, но не и мрежата, която продължава натам - до сръбската граница.

Съдебният състав остави и петимата в ареста. СГС се мотивира с наличието на достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че те са извършители на престъпленията, в които са обвинени, както и че може да извършат престъпление. Деянията, за които са обвинени, са предварително добре планирани и старателно изпълнени.

До момента са разпитани можество пострадали лица, които разказват подробно, че са блъскали по преградите, защото са започнали да се задушават, но шофьорите не са помогнали и са избягали.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред САС.