Нямаме снаряди заради хора от високите етажи, които пращат дъщерите и внучките си в Дубай. 

Това обяви шефът на частната военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин в 7-минутен аудио запис, публикуван от канала в "Телеграм" - "Кепка Пригожина". 

Въпросните "хора" най-вероятно включват самия руски военен министър Сергей Шойгу, чиято дъщеря Ксения посети през януари 2023 г. най-големия град в ОАЕ.

В него той критикува неназовани лица от руското военно министерство, които му обяснявали, че вече е недолюбван от хората "горе" и че първо "трябва да се извините и подчините и тогава бойците ви ще получат боеприпаси".

"Благодаря на Женя Поддубний (Евгений Поддубний - руски военен кореспондент), който повдигна темата с боеприпасите на равнището, на което трябваше да бъде чута. Имаше си причина да я повдигне - той влезе в пъкъла, видя и разбра каква е ситуацията. Той е наясно с всичките ни проблеми. Както се кава: "говното кипи, кръвта кипи", но въпросите, които зададох за боеприпасите, за съжаление, остават абсолютно нерешени. Това е най-сериозният проблем".

Той изтъква, че в страната има достатъчно боеприпаси и че дори знае къде са "складовете", в които се държат.

"Знам къде се намира всичко и знам, че разполагаме с боеприпаси. Не мога да реша този проблем въпреки всичките си връзки и контакти. Не се взимат никакви решения. Генерали, офицери, в щабовете, на различни позиции - те помагат с каквото могат. Опитват се понякога и в нарушение на военните закони, да ни осигурят допълнителните боеприпаси, от които толкова остро се нуждаем. Никой не разбира как са достигнати тези лимити. Откъде възникнаха допълнителните процедури, за да се получат (боеприпаси)".  

Бизнесменът е възмутен от отношение на служителите, които отговаряли за снарядите.

"Всеки сочи към високите етажи и казва: "Знаете ли, Евгений Викторович, имате сложни отношения там", докато сочи нагоре и върти очи. "Затова трябва да се извините и подчините и тогава бойците ви ще получат боеприпаси". На кого да се извиня? Пред кого да се подчиня? 140 милиона руснаци, моля ви, кажете ми пред кого да се извиня, за да могат два пъти по-малко от бойците ми да загиват, както се случва днес? Всеки ден умират два пъти повече бойци на "Вагнер" и не са само те - убивани са и други военни подразделения, на които не сме способни да осигурим прикритие. Заради т.нар. снаряден глад, докато не ни доставят това, което има в запас. Някой си решава според настроението дали да ни предостави снаряди." 

Тези дебелокожи руснаците не се интересували, че "междувременно, умира конкретен човек, лежи в окопите и към него лети снаряд на противника".

"Не можем да спрем вражеската артилерия, защото нямаме необходимите средства да я ударим. Този конкретен човек губи два крака или две ръце. Конкретни жена, син, дъщеря, или майка губят близък. Поставяме го в цинкове ковчег и го завеждаме на гробищата да го погребем. Нямате ли съвест, за да спрете да се удряте като муха в стъкло. Спрете да заговорничите!".

Пригожин посочва, че руските войници не се бият за него, а за родината.

"Докато начело на армията бе генерал Суровикин (08.10.2022 - 11.01.2023 г.), без значение от слуховете, които се разпространяват за отношенията ни - срещах се с него само когато идваше да инспектира фронта, или му звънях за определени въпроси. Тогава нямахме проблеми с боеприпасите, въпреки че промишлеността все още скърцаше. Тези, които ни се месят в опитите да победим в тази война, те абсолютно директно работят за врага. Помагат на врага да строши гърба на Русия".

Той подчерта, че "руснаците умират, но не се предават".

"И руснаци умират, но не за дома и родината. Половината от тях умират, защото военни функционери не са в състояние да си вдигнат задниците и да осъзнаят, че не бива да капризничат. Не могат да капризничат, докато страната е в опасност. Не обвинявам конкретно някого. Просто искам да кажа: престанете с вашите капризи, престанете с вашите принципи и дайте боеприпаси. Не коментирам факта, че закусвате, обядвате и вечеряте със златни съдове и пращате своите дъщери и внучки на ваканции в Дубай, без да се стеснявате от това, че руски войник умира на фронта. Просто се моля: дайте боеприпаси. Това не е екстремистко заявление или опит да оскърбя някого. Извинявам се, ако нещо не е наред. Дайте боеприпаси в необходими количества, каквито има на склад".