Трима служители на Европол са командировани в България за разследване на трагедията с 18-те мъртви мигранти, открити в камион край софийското село Локорско.

Това съобщиха за Клуб Z източници от Европейската комисия.

Изпратени са двама служители в помощ на граничната полиция и един анализатор в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП).

Веднага след трагедията българските власти са се обърнали за помощ към Европол, допълниха нашите източници.

Засега няма опасност ЕК да промени позицията си за влизането на България в Шенгенското пространство, стана ясно от коментар на нейния говорител Анита Хипер.

„Тази позиция не е променена. По отношение на предизвикателствата на миграцията, те са общи за целия Европейски съюз. Както каза председателят Урсула фон дер Лайен, те изискват общ европейски отговор“, отговори тя на запитване на Клуб Z.

Работа на българските власти е да разследват, а в Брюксел имат нужда от пълна картина, отговори Хипер, помолена да коментира факта, че някои от свързаните с трагедията задържани и преди са били замесени в трафика на мигранти. ЕК помага на страната ни и финансово, и оперативно в борбата с това явление. Това става също така с помощта на Европол и „Фронтекс“ – агенцията за охрана на външните граници на ЕС.