Ние ги хващаме, те ги пускат.

Така може да се обобщи днешното изказване на министъра на вътрешните работи пред журналисти във Варна. Иван Демерджиев коментира миграционния натиск и трагедията край с. Лукорско. Както е известно, в камион бяха намерени мъртвите тела на 18 мигранти, а още над 30 бяха настанени в болница. Оказа се, един от каналджиите е трябвало да е в затвора, но вместо това, след сключено споразумение с прокуратурата, е бил пуснат. Месец по-късно извършва престъплението.

"Един от основните хора замесени в тази ситуация, довела до този изключително тежък инцидент, е получил два пъти по пет месеца лишаване от свобода - със споразумения, сключени с прокуратурата, съдът ги е комулирал и му е дал общо пет месеца. Той ги излежава тези пет месеца и месец по-късно извършва това престъпление. Е как да се борим с тези хора! Ние сме го заловили няколко пъти, ние сме го предали на правосъдието. Защо се пита полицията, а не се питат другите отговорни институции - какво направиха те, за да предотвратят този случай", ядоса се Демерджиев.

По думите му опазването на границата трябва да е приоритет на всички институции в България, не само на МВР.

"Всеки, който е в правомощията си, е длъжен да помогне. Това е национална кауза и проблем, не мой личен приоритет. Очаквам всяка българска институция да подходи максимално сериозно към решаването на този проблем", заяви Демерджиев, цитиран от Нова тв.

Той постави и няколко въпроса, относно охраняването и строежа на браздата:

"Много интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата. Но никой не си задава въпроса каква е оградата на тази граница. Защо за 10 години никой не обезпечи 110 км от 250 км на границата? Никой не си зададе въпроса защо пътищата по границата не бяха оправени? Защо 2000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и на армията?"

Демерджиев каза още, че тази седмица предстоят разговори за техническата помощ която ще получим от ЕК.