Кой какъв е и каква роля играе сред обвинените за организирана престъпна група, която е превеждала афганистански мигранти? Това обяснява тази сутрин бТВ, след като както е известно, камион с 52-ма афганистанци бе открит край Локорско, а 18 от тях са мъртви.

Прокуратурата официално съобщи, че обвинява двама като съръководители на бандата. Единият от тях е бивш полицай с над 10-годишен стаж. Редови участник в групата пък е "пропял" и разказал цялата схема.

Както е известно, днес Софийският градски съд ще гледа исканията за постоянно задържане под стража на арестуваните с прокурорска мярка до 72 ч.

Всички от обвинените по случая със загиналите мигранти у нас, са задържани от държавното обвинение, без Валентин Христов. Той сам се е предал вчера в Гърция и предстои неговата екстрадиция. Нови обвиняеми няма.

Схемата е позната на всички разследващи  - става въпрос за канал, който се е занимавал само с афганистански мигранти. Организатор на тази група е Виктор Кузмов. Той е давал всички наставления по телефона на останалите участници и е подавал локацията – откъде да бъдат вземани мигрантите и до коя финална точка да бъдат закарани

Любопитно е, че съпругата на Кузмов е афганистанка и се предполага, че именно по линия на съпругата си той осъществява трафика от Афганистан през Турция. По данни на разследващите това е ставало повече от година от януари 2022 г. до фаталния случай.

Кузмов е и реалният собственик на камиона с тайници, в който се превозвани нелегалните имигранти поне два пъти и на месец. Когато случаят става известен, в петък Кузмов се явява сам в полицията в Бургас, за да обяви превозното средство за откраднато. Именно това усъмнява разследващите. Извършено е претърсване в дома му. Разпитан е и е задържан.

За него се знае още, че е имал разнородни бизнеси в Бургас - собственик на нощен бар, на негово име има регистрирани и няколко транспортни фирми.

За съорганизатор на тази група се смята и Валентин Христов. Той беше обявен за издирване, но вчера сам се е обадил в националното следствие и е казал, че иска да се предаде. Той се свърза и с бТВ и обяви, че няма нищо общо с тази група. Посочи още, че бил граничен полицай повече от 10 години.

Той заяви, че ще се върне в България, за да докаже, че е невинен.

Шофьор на камионa е бил Атанас Атанасов. Той е получавал по 100 евро за всеки един мигрант. С него е пътувал Християн Дунгаров, който е и първият човек, разказал пред следователите абсолютно всичко, което се е случвало до момента и е разкрил цялата схема. Той е бил нает от самия Атанасов и е получавал по 500 евро.

Задържани са още двама с имена Тачо Тачев и Петър Янев. Тепърва ще се установява каква е тяхната роля в схемата.

За Тачо Тачев се знае, че е измислил тайника.

Вчера пред медията следователят от НСлС Мариан Маринов заяви, че тайникът е бил изключително здрав - хората не са имали никакъв шанс да го разбият отвътре, въпреки че са се ритали зверски в опит да оцелеят. Изключително неграмотното изпълнение на вентилацията е довело до смъртта им.

Засега според разследващите има вероятност от София към Сърбия също да има участие на бивш или настоящ служител на гранична полиция. Установената до момента група е действала само от Турция до София.

Какво е участието и кои са поемали групата от София към Сърбия засега не се знае.

Всички до момента са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост. Наказанията в НК по другия член - за каналджийство, у нас са изключително смешни и почти всички завършват с пробации, споразумения с прокуратурата и условни присъди.