На Конференцията по сигурността в Мюнхен, която приключва днес, проблемите в световната общност се задълбочиха още повече. Китай заяви, че Тайван никога няма да е самостоятелна държава и обвини САЩ в мръсна кампания срещу тях, а Украйна поиска и забранени оръжия, за да се справи с Русия.

Днес пред конференцията говори американската вицепрезидентка Камала Харис. Тя обяви, че САЩ вече имат достатъчно доказателства за извършването на престъпления от страна на Русия в Украйна.

„Относно действията на Русия в Украйна – проучихме доказателствата. Наясно сме с правните стандарти. Няма съмнение, че това са престъпления срещу човечеството“, заяви тя.

Харис не коментира отправеното преди това искане от украинския вицепремиер за касетъчни муниции и фосфорни оръжия. Олександър Кубраков призова Западът да достави касетъчни боеприпаси и фосфорни запалителни оръжия.

Искането му бе отхвърлено категорично, но той получи уверения, че Украйна ще получи достатъчно стандартни муниции за защитата си.

Уверението направи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен:

„Смятам, че е време наистина да бъде ускорено и увеличено производството на стандартизирани продукти, от които Украйна силно се нуждае, например стандартните боеприпаси. Не разполагаме с месеци и години за попълване на резервите и подготвяне на доставки за Украйна."

По време на Мюнхенската конференция по сигурността днес китайският първи дипломат Уан И обвини САЩ, че водят  кампания срещу страната му. Той разкритикува американските санкции срещу Пекин и обвини САЩ в протекционизъм чрез санкциите в сектора на полупроводниците.

Той също така обяви, че Китай никога няма да признае Тайван за отделна държава и продължава да я смята за своя територия.