Facebook е позволила на свързан с Кремъл молдовски олигарх в изгнание да пуска реклами, призоваващи за протести и бунтове срещу прозападното правителство на страната, въпреки че той и политическата му партия са в санкционните списъци на САЩ, предаде Асошиейдет прес. 

Рекламите с участието на политика и осъден измамник Илан Шор в крайна сметка са били премахнати от Facebook, но не и преди да бъдат видени милиони пъти в Молдова.

В стремежа си да експлоатират гнева на молдовците от инфлацията и растящите цени на горивата, платените публикации от политическата партия на Шор са били насочени срещу правителството на прозападната президентка на страната Мая Санду, която по-рано тази седмица разказа за руски заговор за свалянето ѝ от власт с помощта на външни саботьори.

„Опитите за дестабилизация са реалност и за нашите институции те представляват истинско предизвикателство“, каза Санду в четвъртък, докато приемаше клетвата на новото правителство, водено от прозападния премиер Дорин Речан, неин бивш съветник по отбрана и сигурност. „Нуждаем се от решителни стъпки за укрепване на сигурността на страната".

Рекламите разкриват как Русия и нейните съюзници са се възползвали от пропуските на социалните медийни платформи за разпространяване на пропаганда и дезинформация, която използва икономическата и социална несигурност в опитите си да подкопае правителствата в Източна Европа.

Рекламите на Шор са помогнали за разпалването на гневни протести срещу правителството и изглежда са били насочени към дестабилизиране на Молдова и връщането й в сферата на влияние на Русия, според Дорин Фрасино, външнополитически съветник на бившата молдовска министър-председателка Наталия Гаврилица, чиято оставка доведе до формирането на новото правителство в четвъртък.

„Въпреки че той е в списъка със санкции на САЩ, все още виждам негови спонсорирани реклами във Facebook“, каза Фрасино за Шор, добавяйки, че е забелязала фалшиви акаунти, от които се споделят публикациите тази седмица. Тя отбеляза, че молдовското правителство е потърсило отговори от Facebook без резултат. „Разговаряхме с Facebook, но е много трудно, защото няма конкретен човек, няма контакт“.

Правилата, уреждащи списъка със санкции, забраняват на американски фирми да участват във финансови транзакции с изброени лица и групи. Американското министерство на финансите, което управлява програмата за санкции, е отказа да коментира публично случая, пише АП.

В изявление до Асошиейтед прес Meta, компанията, която притежава Facebook и Instagram, е казала, че е премахнала публикациите веднага щом ги е намерила.

„Когато Илан Шор и партията Шор бяха добавени към американския списък със санкции, предприехме действия по техните известни акаунти“, е казал говорител на компанията. „Когато идентифицирахме нови свързани акаунти, предприехме действия и по отношение на тях. Ние се придържаме американските закони за санкциите и ще продължи да работим за откриването и прилагането им срещу фалшиви акаунти и страници, които нарушават нашите правила.“

Meta, която наскоро обяви значителни съкращения, не е отговорила на въпроси за размера на персонала си в Молдова и за броя на служителите си, които говорят езиците, употребявани в Молдова. Подобно на много големи технологични фирми, базирани в САЩ, Meta понякога се мъчи да модерира съдържание на езици, различни от английския, отбелязва АП.

Рекламите на Шор са били засечени от изследователи в Reset, базирана в Лондон организация с нестопанска цел, която изследва въздействието на социалните медии върху демокрацията. Тя е споделила своите разкрития с Асошиейтед прес. Феликс Карт, старши съветник в Reset, е казал, че отговорът на Мета на дезинформацията и пропагандата в Молдова може да има сериозни последици за европейската сигурност.

„Техните платформи продължават да бъдат използвани като оръжия от Кремъл и от руските тайни служби и поради бездействието на компанията, САЩ и Европа рискуват да загубят ключов съюзник в региона“, каза Карт, чието седалище е в Берлин.

Девет различни платени публикации на партията на Шор са се появили във Facebook, след като САЩ са му наложили санкциите, съобщава агенцията. Повечето от тях са били заличени в рамките на една седмица след обявяването на санкциите, въпреки че Шор купи друга платена публикация през януари, два месеца след като е бил санкциониран. Всички статуси са били ясно разпознаваеми по името на Шор. Те могат да бъдат намерени в библиотеката за онлайн реклами на Facebook, която съдържа каталог с възможност за търсене.