Прозападната премиерка Наталия Гаврилица подаде оставка, с което пада и нейното правителство, предаде Асошиейтед прес.

Гаврилица каза на пресконференция, че е "дошло времето да обявя оставката си" и каза, че никой не е очаквал нейното правителство, избрано през лятото на 2021 г., "ще трябва да управлява толкова много кризи, причинени от руската агресия в Украйна".

Управлението на министър-председателката беше белязано от множество проблеми. Сред тях може да изброим острата енергийна криза, стремглаво нарастващата инфлация и неколкоратните случаи на руски ракети, пресичащи молдовското въздушно пространство.

Днес украинският генерал Валери Залужний съобщи, че две руски крилати ракети "Калибър" са пресекли държавната граница на Украйна с Молдова.

Информацията по-късно бе потвърдена от молдовското военно министерство. В резултат руският посланик бе извикан в молдовското външно министерство.

"Министърът на външните работи Нику Попеску нареди спешно да бъде извикан руският посланик в Кишинев Олег Васнецов в министерството на външните работи, за да посочи на руската страна недопустимото нарушение на въздушното ни пространство", се казва в изявление на пресслужбата на министерството.

Новото правителство ще бъде номинирано от президента Мая Санду и след това трябва да бъде одобрено от 101-местния парламент на Молдова.

Само преди три дни Наталия Гаврилица бе в Брюксел за участие в Съвета за асоцииране „ЕС-Молдова“. Тогава тя коментира за Клуб Z думите на руския външен министър Сергей Лавров, че страната й може да стане следващата Украйна.

„Изявленията, които направи Лавров, са обезпокоителни. Те не вземат предвид суверенитета и независимостта на Република Молдова. Както всяка друга страна, тя трябва сама да вземе решение за своята съдба“, отговори тя на наш въпрос.