Латвийските законодатели измислиха начин да дисциплинират хората, които сядат зад волана, след като са употребили алкохол или наркотици. Ако в кръвта им властите намерят дрога или алкохолно съдържание над 1,5 промила, автомобилът се конфискува и се предава на организация, подпомагаща Украйна.

Парламентът на Латвия прие на последно четене поправки в закона за подкрепа на цивилното население на Украйна, които ще позволят прехвърлянето на автомобили, конфискувани от пияни шофьори, в собственост на украинското правителство, пише европейското онлайн издание на забранения в Русия опозиционен вестник "Новая газета".

„Можем да продаваме превозни средства, конфискувани от пияни шофьори, като ги продаваме, предаваме за преработка или ги разглобяваме за резервни части, но виждаме, че в сегашните условия те биха били полезна подкрепа за народа на Украйна“, е цитиран да казва председателят на Комисия по отбрана, вътрешни работи и превенция на корупцията в латвийския парламент Раймондс Бергманис.

Правителството на Латвия ще взема решенията за прехвърлянето на автомобили във всеки отделен случай. Прехвърлянето ще става чрез организация, която сътрудничи с правителството на Украйна и е получила молби за помощ.

През ноември 2022 г. в Латвия влезе в сила закон за конфискация на автомобили от пияни шофьори. Автомобилът се отнема, ако водачът има над 1,5 промила алкохол или следи от наркотици в кръвта, както и ако е отказал да бъде изследван за наличие на такива вещества в организма.

Конфискуваните автомобили се съхраняват на паркингите на Държавната агенция за доставки в цяла Латвия, след което се предлагат на търг от Службата за държавни приходи.