Електронната платформа за подаване на заявления за гласуване извън страната ще заработи до края на седмицата, съобщи Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), на брифинг за медиите днес, цитиран от БТА.

Той припомни, че крайният срок за подаване на заявления за гласуване зад граница е 7 март.

От понеделник ЦИК ще започне да приема документи за регистрация на наблюдатели за вота на 2 април, добави говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя припомни, че вчера изтече срокът за регистрация на партии и коалиции за вота през април, като ЦИК е регистрирала 16 партии и 7 коалиции. Има три отказа за регистрация – на две партии и една коалиция, за участие в тези избори. По думите ѝ основната причина е, че подписката с избирателите или не отговаря на изискванията, или е недостатъчна като брой избиратели.

Очакваме още три подписки да се върнат от ГД ГРАО, тъй като пет от решенията бяха взети при неприключила проверка, заяви Матева. Тя обясни, че за две от партиите проверката е минала успешно и тяхната регистрация остава, а за останалите три проверката все още се чака.

Матева припомни, че до 17:00 ч. на 25 февруари партии и коалиции могат да подават заявление за напускане на състава на вече регистрирана в ЦИК коалиция и за приемане на нови партии в регистрирана коалиция.

Тя посочи, че от утре започва регистрацията на кандидатските листи във всички Районни избирателни комисии (РИК), като крайният срок е 17:00 ч. на 28 февруари.

По думите ѝ крайният срок за регистрация на инициативни комитети в РИК е до 20 февруари.

Общинските администрации ще обявят до 20 февруари на интернет страниците си и на определените за това места предварителните избирателни списъци, каза още Матева.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че няма забавяне в организацията на изборите и всички решения на комисията се взимат в предвидените срокове.

Разчитаме в следващите дни да имаме яснота по отношение на ангажираността на държавните органи в изборния процес, съобразно правомощията, които им е възложил законодателят и задълженията, които имат те в този процес, заяви Нейкова и обясни, че организационно-техническата подготовка е ангажимент на Министерския съвет, техническото осигуряване на видеонаблюдение в реално време и видеозаснемането е възложено на министъра на електронното управление, гласуването извън страната е ангажимент на министъра на външните работи, доставката на специализираната хартия за бюлетините за машинно гласуване е възложена на печатницата на БНБ.