"Всеки полицай, който си позволи противообщестевни прояви, най-често бива задържан от колегите си."

Така днес министър Иван Демерджиев отговори на въпрос - зачестяват ли случаите на противообществени прояви на служители на МВР (последният сигнал бе разпространен от бТВ и касае въоръжен униформен от ул. "Монтевидео" в "Овча купел" в столицата).

Демерджиев обаче наблегна, че всеки случай трябва да се следи и коментира отделно и че има "много важни нюанси, които се спестяват".

Такъв бил случаят в Плевен, за който и Клуб Z спомена.

Там бащата на 19-годишен тийнейджър разбуни социалните мрежи, като описа живописно как полицаи се опитали да убият сина му - всичко става в 4 сутринта пред чалготека, а детето невинно се е биело с друга компания италианци, без да провокира с нищо МВР-служителите.

"Там, след като се изгледат внимателно камерите, се вижда, че момчето съвсем не е подходило безобидно към ситуацията – бих казал, че в голяма степен е провокирало ситуацията", каза днес Демерджиев, който разпореди проверка по случая.

Той обяви, че проверката е към финала и резултатите ще бъдат оповестени.

"Много рядко полицията си позволява да посегне на някого, без да е провокирана или без да е нападнат полицай - обикновено полицаите отвръщат на нападения - каза вътрешният министър.

А хората тябва да знаят, че полицаите не са подходящ за нападение обект. Защото напоследък това усещане се загуби."

По повод използването на служебно оръжие, Демерджиев напомни, че полицаите имат право да го носят, но в никакъв случай не могат да го ползват произволно.

"Да го ползват при уреждане на междусъседски спорове е абсолютно недопустимо."

Той напомни, че това може да става, само ако се налага да защитят живота си или този на гражданите.

Демерджиев, който е в Бургас, отчете и подобрение на картината с мигрантите, след като - както е известно - двама полицаи бяха убити от автобус с мигранти.

"В момента Бургас не е арена на преследване на мигранти."

Министърът отчете, че е създадена организация и вече няма подобни случаи.

"Ще направим всичко възможно това да продължи."

Това се оценява от всички партньори, каза още той и обяви, че във всички форуми, в които участва, се изтъква, че имаме много сериозен напредък.

"Няма сериозни придвижвания в Турция, които да ни карат да смятаме, че ни очаква нова вълна."

Той обяви обаче, че изградените около морския град КПП ще останат, "защото са полезни и работят". Както и че очакваме инспекция от Европол.