Десетки партии и коалиции ще атакуват парламента и на тези избори. Срокът за регистрация на формациите изтече вчера следобeд, като Централната избирателна комисия обобщи: 23 партии и коалиции ще участват в надпреварата за 49-ия парламент (16 партии и 7 коалиции).

Без изненади, всички формации участвали в последния парламент, отново подадоха документи. За гласовете ни ще се борят коалицията ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, "Възраждане", "Български възход".

Както е известно, този път "Продължаваме промяната" и "Демократична България" взеха решение за съвместно явяване с цел да са първа политическа сила и така да получат и първия мандат за съставяне на правителство. Коалицията се регистрира със събирателно име с тире по средата - "Продължаваме промяната" - "Демократична България". 

Макар партията на Стефан Янев да се регистрира самостоятелно, възможно е тя да се коалира с ВМРО, която също подаде сама документи в ЦИК. Време за това формално има - до 17 ч. на 25 февруари, докогато партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за извършване на промени в състава или в наименованието, но е посочено - в коалиция. И "Български възход", и ВМРО обаче са партии - така че ще бъде ли възприет подобен подход и към партии, предстои да видим.

На небосклона

Интересна на тези избори е появата на някои нови-стари формирования.

Така регистрация подаде бившата царска партия НДСВ ("Национално движение за стабилност и възход"), като оттам обявиха намерение отново да участват в национални избори още в края на миналата година. 

БСП, която е в поредица от изборни загуби, а миналата събота проведе конгрес, на който бяха изключени 14 социалисти, искащи оставката на лидера Корнелия Нинова (което пък доведе до вълна от напускащи партията), ще има нов конкурент на тези избори - "Левицата!". Коалицията е съставена от стари познайници: АБВ на Румен Петков, "Движение" 21 на Татяна Дончева, "Изправи се България" на Мая Манолова, БЗНС "Александър Стамболийски" на Спас Панчев. Вички те, без изключение, са бивши депутати на БСП. Заявлението за регистрация пък е подадено от Валери Жаблянов като представляващ коалицията. Жаблянов, който също бе депутат от Столетницата, бе от т.нар. вътрешна опозиция на Нинова. Той е и един от 14-те изключени от БСП миналата събота.

Преди няколко дни изгря още една нова-стара "звезда на небосклона". Роди се коалицията "Заедно" на отцепниците от "Има такъв народ" Ива Митева и Любомир Каримански, като в обединението влизат "Партия на зелените", "Социалдемократическа партия", "Справедлива България обединени родолюбци", "Движение на непартийните кандидати". "Заедно" смята, че ще получи поне 10% подкрепа.

Дежурно

Бившата партия на Митева и Каримански - "Има такъв народ" отново ще се яви самостоятелно, като оттам събират и подписи за референдум за промяна на държавното управление - от парламентарна на президентска република.

Дежурно на изборите ще се яви и Българско национално обединение на Георги Георгиев. През 2021 г. БНО стана мандатоносител на укриващия се в Дубай и санккциониран по "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, след като формацията на Божков "Българско лято" не получи регистрация за изборите.

Отново ще видим на този вот и МИР на бившия общински съветник в София и съратник на Татяна Дончев - Симеон Славчев, КОД на бившия реформатор и министър на здравеопазването Петър Москов, както и "Глас народен" на музиканта Светльо Витков.

Прясно санкционираният по "Магнитски" - председателят на русофилското движение - Николай Малинов, също щурмува 49-ото Народно събрание, с партия "Неутрална България".

На този вот ще видим и формации с недвусмислени послания като коалиция "ВЪН от ЕС и НАТО"- Георги Манолов и Светозар Съев.

Участие пак е заявила и Български национален съюз "Нова демокрация" на Боян Расате. Както и "Правото", Български съюз за директна демокрация (БСДД), "Българска социалдемокрация - Евролевица", "Народна партия истината и само истината" на Венцислав Ангелов и др.

Жребият с номерата на партиите и коалициите в бюлетината за вота на 2 април ще бъде изтеглен на 1 март.

Кандидатските листи за народни представители трябва да бъдат регистрирани до 17 ч. на 28 февруари.

Ето и пълен списък с участниците на вота:

  1. ПП „ВМРО – Българско национално движение“
  2. ПП „Консервативно обединение на десницата – КОД“
  3. ПП МИР
  4. ПП "Българско национално обединение - БНО"
  5. ПП „Правото“
  6. ПП „Български съюз за директна демокрация“
  7. ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“
  8. ПП  „Български възход“
  9. ПП „Движение за права и свободи“
  10. ПП "Народна партия "Истината и само истината“
  11. ПП „Глас народен“
  12. ПП „Възраждане“
  13. ПП Български национален съюз „Нова демокрация“
  14. ПП „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ)
  15. ПП „Има такъв народ“
  16. ПП Социалистическа партия "Български път“
  17. КП „Левицата!“ 
  18. КП „Вън от ЕС и НАТО“
  19. КП „БСП за България“
  20. КП „Продължаваме промяната – Демократична България“
  21. КП ГЕРБ-СДС
  22. КП „Заедно“
  23. КП „Неутрална България“