Европейският съюз се подготвя да принуди банките да докладват информация за активи на Руската централна банка като част от последния пакет от санкции на блока, насочен към Москва за войната й в Украйна, съобщава Блумбърг, визирайки направените проектопредложения, пише БНР. 

Справянето с мащаба на активите на руската централна банка и други санкционирани държавни активи, които бяха замразени в ЕС, се разглежда като първа стъпка към проучване на възможности за потенциално използване на тези средства за принос за възстановяването на Украйна.

Европейската комисия също така предложи засилване на задълженията за докладване на замразени активи, свързани със санкционирани руски компании и физически лица, като предложи налагането на глоби - до 50 000 евро за физически лица и 10% от годишния оборот за юридически лица за непредоставяне на необходимата информация, се посочва още в проектодокумента, видян от Блумбърг.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза, че новият пакет от санкции на ЕС ще бъде насочен към стоки на стойност 11 милиарда евро чрез търговски забрани и технологичен контрол.

"Ние предлагаме, наред с други неща, ограничения върху износа на множество електронни компоненти, използвани в руските въоръжени системи като дронове, ракети, хеликоптери“, каза тя в сряда пред Европейския парламент. Фон дер Лайен посочи, че блокът също така ще санкционира ирански организации, включително тези, свързани с Иранската революционна гвардия, тъй като се стреми да спре предоставянето на безпилотни самолети (дронове камикадзе) от Техеран на Русия.

ЕС се стреми да приеме своя десети пакет от санкции следващата седмица - точно преди годишнината от руското нахлуване в Украйна. Европейските лидери също така се опитаха да засилят подкрепата за Киев - чрез обещания за оръжия и срещи с украинския президент Володимир Зеленски - преди подновяване на офанзивите през следващите седмици.

Най-новият набор от мерки също така ще въведе широки търговски ограничения върху стоки, използвани от руската армия, включително технологии, компоненти, тежки превозни средства, електроника и редкоземни елементи. ЕС също така предлага забрана за транзитно преминаване на стоки през Русия, за да се намали рискът от нарушаване на санкциите и да се въведат ограничения за внос в ЕС на руски каучук и асфалт, посочва Блумбърг.

Търговските забрани и контролът на технолигичния износ се оценяват на 11 млрд. долара.