Никола Цолов, който този сезон ще кара във Формула 3, след като спечели титлата с испанската Ф4, вече е част от академията за млади пилоти на отбора на "Алпин" от Ф1.

Роденият на 21 декември 2006 г. българин влиза в академията преди началото на шампионата. В нея се допускат пилоти, които се състезават поне във Ф3 или на по-високо ниво. Последният възпитаник на академията, който стигна до Формула 1, е дебютантът на "Макларън" този сезон Оскар Пиастри (Австралия).

От следващия месец Цолов ще дебютира във Формула 3 с тима на ART Grand Prix и ще се състезава с №9. Той стартира днес в тридневните официални тестове на пистата "Сахир" в Бахрейн, където в първия уикенд на март започна новият сезон.

Тази година Формула 3 ще е една от подгряващите серии на Формула 1 в част от календара.

Цолов дебютира във Формула 4 през 2022 г. с "Кампос Рейсинг" и заслужи титлата, след като триумфира в 13 от 21 състезания. В края на миналия сезон той се нареди на второ място във вечната ранглиста на Формула 4 Испания по брой победи в рамките на една кампания.

"Изключително съм развълнуван, че ще работя в академията на "Алпин" през сезон 2023, както и че ще се състезавам във Формула 3 с АРТ Гран При. Предишната кампания беше първа за мен при пилотите. Състезавах се във Формула 4 и знам, че стъпката към Формула 3 няма да бъде лесна, защото болидите са много по-бързи и са повече физически изискващи за управление от всичко, което съм карал досега. Заради това подкрепата на "Алпин" ще ми помогне да преодолея тези предизвикателства, написа 16-годишният българин във Фейсбук.

Очаквам с нетърпение и разчитам на тяхната помощ и съвети в следващите стъпки в кариерата ми. Направихме доста сериозна предсезонна подготовка и чакам с нетърпение началото на състезанията. Уверен съм, че с "Алпин" можем да постигнем велики неща заедно и да продължим пътя си към върха!"