Изявленията на бившия италиански премиер Силвио Берлускони относно войната на Русия срещу Украйна и украинския държавен глава Володимир Зеленски са неприемливи, заяви украинското външно министерство. Това съобщи РБК-Украйна, като се позова на говорителя на ведомството Олег Николенко.

Интернет порталът отбелязва, че 86-годишният Берлускони, личен приятел на руския президент Владимир Путин, разкритикува италианската министър-председателка Джорджа Мелони за това, че се е срещнала с украинския президенат Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица. По думите на Берлускони, ако  той беше останал премиер, нямаше да се срещне с украинския лидер. Ил Кавалиере е казал също, че ако Зеленски е спрял да "атакува" Донбас, нямало да има руско нахлуване.

Николенко разказа как през 2010 г. тогавашният италиански министър-председател Берлускони отлетя за Либия, за да се срещне с Муамар Кадафи. По време на официалната церемония пред телевизионните камери Берлускони целуна ръцете на либийския диктатор в знак на лоялност.

"Абсурдните обвинения на Берлускони срещу украинския президент са опит да целуне лактите на окървавените ръце на Путин. Опит да демонстрира своята лоялност към руския диктатор", каза говорителят.

В същото време Берлускони трябва да е наясно, че разпространявайки руска пропаганда, той насърчава Руската федерация да продължи престъпленията си срещу Украйна и следователно носи политическа и морална отговорност, добави говорителят.

В същото време кабинетът на Мелони заяви, че италианското правителство "твърдо и уверено" подкрепя Украйна. Италия е сред страните от НАТО, които доставят на Украйна въоръжения и боеприпаси и министър-председателката заяви, че няма намерение да променя тази линия.

Прочетете спешни и важни съобщения за войната на Русия срещу Украйна в телеграм канала на РБК-Украйна.