Преобладават отрицателните оценки за сметка на положителните. Така изглежда тенденцията в обществените нагласи спрямо основните политически сили в страната, които на 2 април отново ще се явят на поредните предсрочни парламентарни избори.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет линкс“, проведено сред 1067 пълнолетни лица между 14 и 22 януари по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Всъщност най-добре изглежда балансът съотношението негативни-позитивни оценки при "Български възход". Но формацията на Стефан Янев, която се наложи с публичния си образ на винаги съгласна, е и с много проценти на хора, които не знаят, не я познават.

61 на сто са отрицателните оценки за ГЕРБ. 21 на сто я харесват. При "Продължаваме промяната" съотношението е 64 към 18 на сто, т.е. харесващите я са с 3 на сто по-малко от одобряващите ГЕРБ, а нехаресващите ПП отново са с 3 на сто повече от критиците на партията на Бойко Борисов. ДБ събира 59 на сто неодобрение и 16 на сто одобрение.

Най-голям е процентът на хората, които не одобряват ДПС и ИТН.

Въпреки че всички губят доверие, ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са формациите, които събират най-голямо позитивно отношение, отбелязват от агенцията.

Най-големи негативни нагласи има към „Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“.

Сред политическите личности президентът е най-одобряван. При него обаче продължава тенденцията за загуба на доверие и за разлика от предишни години рейтингът му не е положителен - т. е. недоверието вече е по-голямо от доверието.

Второто място е за служебния премиер Гълъб Донев, сочат данните на агенцията. Следва Бойко Борисов. Най-високо е недоверието към Корнелия Нинова, Слави Трифонов и Мустафа Карадайъ.