"Лицата, на които наложихме санкции, са отговорни за тежка корупция и подкупи в широк спектър от сектори."

Това заяви пред бТВ в неделя посланикът на Великобритания в България Роб Диксън. Той говори два дни, след като Лондон последва САЩ и наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков - първите българи, попаднали под ударите на глобалния закон "Магнитски". Новината за британските санкции дойде в същия ден, в който САЩ поставиха в своя списък още българи - бившия финансов министър Владислав Горанов, бившия енергиен министър Румен Овчаров, както и двама бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй". 

Посланик Диксън даде повече подробности за мотивите на Лондон да санкционира Пеевски, Божков и Желязков. По думите му, това означава, че "има определени практики в редица сектори на икономиката, в които едно определено малцинство използва мрежа, за да злоупотребява с публични средства." Той подчерта и че това е първият случай в историята на Великобритания, в който тя налага санкции на европейски граждани. 

"Това е много важен момент. За първи път определяме европейски граждани като рискови, заради тежка корупция. Искаме да ги лишим от достъп до нашата финансова система." 

Диксън беше категоричен, че страната му е видяла достатъчно ясни доказателства за твърденията и затова е прибягнала до тези действия. 

Той поясни, че не може да изпада в подробности за евентуални доказателства за авоари на санкционираните, но подчерта, че Лондон има "много надлежен и обстоен процес, по който взимаме решения за нашия санкционен режим - евкивателент на "Магнитски". Част от доказателствата били обществено достояние, каза още посланикът. 

Причина за санкционирането е, че "такава корупция отваря вратите за враждебна намеса", обясни Диксън. Неколкократно заяви и че все пак най-голямата жертва на тази корупция са българските граждани. 

Той бе изключително дипломатичен и опита да не обвинява политици и магистрати, но все пак бе ясен:

"Санкциите показват, че все още трябва да се извърви път в посока на отговорност за тежката престъпност и да се укрепи съдебната система." 

Роб Диксън беше категоричен, че санкциите не са намеса във вътрешните работи на България, а опитват да предпазят Великобритания от влиянието на ударените българи. Той подчерта и че британските служби работят много добре с българските и че се надява това сътрудничество да продължи.