„Еврохолд България“ АД информира на своя уеб сайт за организирана атака срещу „Евроинс Румъния“ - най-голямото подразделение на дъщерната на холдинга застрахователна група – „Евроинс Иншурънс Груп“ АД.  

„В атаката срещу „Евроинс Румъния“ участват служители на висше и средно управленско равнище от застрахователния надзор на румънския финансов регулатор - Органът за финансов надзор (ASF), както и лица, предизвикали кризата с румънската застрахователна компания City Insurance. Същите извършват действия, с които застрашават финансовата стабилност на компанията, на целия застрахователен сектор и икономическата стабилност на държавата“, се посочва в съобщението на „Еврохолд България“.

Оттам допълват, че са информирали за тези действия държавни и международни органи и институции, които вземат необходимите мерки.

„В сигнала до тях са описани всички умишлени действия срещу „Евроинс Румъния“ и потенциалната цел на кампанията, която може да прикрива бързо изземване на активите на застрахователя, предизвиквайки ликвидна криза в сектора със значителни последици. Тази финансова дестабилизация може да се пренесе към България и да повлияе негативно на членството ѝ и това на Румъния в Шенгенското пространство, както и на влизането на България в еврозоната, независимо от отличните двустранни отношения между двете държави“, предупреждават от дружеството.

„Акционерите на холдинга считат, че е налице целенасочена кампания, която цели дестабилизирането на румънския застрахователен и финансов пазар, както и на самото дружество като лидер на този пазар. „Еврохолд“ е сезирала за тези действия Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕIOPA), и други европейски институции“, допълват от компанията.

„Еврохолд“ призовава всички служители и партньори на дъщерните си дружества да продължат да имат доверие на компанията и да не се поддават на подобни атаки.