"Еврохолд България" АД приключи днес финализирането на сделката по изкупуването на активите на ЧЕЗ България. Това обявиха от компанията, която е един от най-големите играчи на застрахователния пазар у нас. Сделката е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на Еврохолд.

Така се слага край на няколкогодишна драма, в която ЧЕЗ първо трябваше да стане собственост на Гинка Върбакова и нейната "Инерком", но Комисията за защита на конкуренцията забрани продажбата. После на терена се появи именно "Еврохолд", която премина през няколко етапа на придобиване, на допълнително увеличение на капитала и през собствени и заемни средства най-накрая успя да приключи сделката. Тя обаче не мина никак леко, защото първоначално КЗК забрани и на "Еврохолд" изкупуването. Това й решение в крайна сметка падна в съда и регулаторът трябваше пак да разгледа казуса. Междувременно в публичното пространство изтекоха записите с гласа, който много прилича на този на премиера Бойко Борисов. В един от тях се чува как въпросният глас "разпорежда" да се "раздуха" как в "Еврофолд" е пратена Комисията за финансов надзор", защото "на тоя ще му размажа физиономията, че не се съобразява с мене".

КЗК размисли и на ход дойде КЕВР, която също позволи продажбата.

В резултат на транзакцията, която вече беше одобрена от всички компетентни местни регулатори, Еврохолд ще придобие 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия в България - ЧЕЗ Разпределение България (с 40% пазарен дял) и най-големия доставчик на електроенергия - ЧЕЗ Електро България, както и 100% от капитала на най-големия лицензиран търговец на електроенергия - ЧЕЗ Трейд България. Холдингът също така придобива компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България, фотоволтаичния парк Фри енерджи проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса - Бара груп, както и ЧЕЗ България, която координира и управлява дейността на всички дружества на ЧЕЗ в България. 

До края на 2021 г. и с консолидацията на резултатите на подразделенията на ЧЕЗ Груп, общите активи и годишни приходи на застрахователно-енергийния холдинг се очаква да надхвърлят 1.5 млрд. евро, а неговата оперативна печалба (EBITDA) за годината ще достигне около 120 млн. евро. Според стратегията за развитие до 2025 г. Еврохолд предвижда да генерира приходи от близо 2 млрд. евро годишно и оперативна печалба (EBITDA) в размер на почти 200 млн. евро, пишат днес от Еврохолд. 

“Придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България ще осигури на нашите клиенти и инвеститори по-голяма стабилност и предвидимост във всички аспекти, като също така ще създаде потенциални синергии и допълнителни благоприятни възможности.

Отвъд корпоративното, тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българската икономика, ако пресметнем общата стойност на транзакцията, в това число цената, предстоящото задължително търгово предложение към миноритарните акционери в две от придобитите компании и инвестиционната програма на ЧЕЗ в България. Това придобиване е изключително важно не само за нашата компания, но и за бизнеса в България като цяло, тъй като ще докаже, че ние успешно можем да ръководим голяма и разрастваща се на регионално ниво корпорация, която е със седалище в София.

Договорената от нас цена на сделката ни позволява да извлечем по-висока стойност от придобиването, което ще допринесе за бързия растеж на нашия холдинг в следващите пет години. След успешното интегриране на подразделенията на ЧЕЗ Груп, Еврохолд ще подкрепи настоящата и бъдеща инвестиционна програма на ЧЕЗ в България, която ще бъде фокусирана върху подобряване обслужването на клиентите, обновяване и поддръжка на мрежата, иновации, технологии и дигитализация, възобновяеми източници и енергийна ефективност. Осигурихме необходимите средства за изпълнението на инвестиционната програма.

Благодарим на управленския екип на ЧЕЗ за професионализма и сътрудничеството. Също така изказваме благодарност за доверието към всички наши партньори, които бяха част от процеса на придобиване - банки, финансови консултанти, адвокати, служители и на целия екип, ангажиран с тази голяма сделка - над 100 души работеха усърдно за успешното й финализиране”, коментира Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд България.