ЕС не е предприел никакви действия, свързани със санкционирането на българи от САЩ и Великобритания.

Европа не може и да накаже тези хора за корупция.

Така отговори на запитване на Клуб Z Петер Стано – говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Повод за запитването ни бяха думите на Джим О'Брайън – шефа на Службата за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ. В разговор с български журналисти в петък той заяви, че САЩ налагат санкциите „в солидарност с ЕС, който настоява за реформирането на правораздаването в България“.

САЩ наложиха санкции за корупция по Закона „Магнитски“ на Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов и Николай Малинов. Великобритания пък наказа Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, вече санкционирани от САЩ.

В Европейската комисия са взели предвид санкционирането на български граждани от САЩ и Великобритания, но не коментират включвания в списъци на лица от други страни, допълни Стано.

Няма връзка между налагането на мерки от страна на Вашингтон и Лондон и санкционния режим на ЕС, каза още говорителят на европейската дипломация. ЕС има свой Глобален режим за санкции за нарушение на правата на човека. Той служи за реакция на такива случаи в трети страни или от физически и юридически лица там, но не и в ЕС.

Нарушения, извършени в страни членки от граждани на ЕС, обикновено попадат в рамката на на върховенството на закона, а не в санкционната рамка на ЕС, тъй като европейските санкции са инструмент на общата външна политика и политиката на сигурност. В малкото случаи, когато ЕС е санкционирал свои граждани, причина са били нарушения, извършени зад граница, като тероризъм или подкопаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

На този етап няма санкции на ЕС, насочени срещу корупцията, изтъкна Петер Стано. За да ги има, е необходимо решение на страните членки (Съвета) на ЕС.