Протестиращи граждани се събраха пред президентството тази вечер въпреки студа и спряха движението по „жълтите павета“ с искане за оставка на държавния глава Румен Радев. Демонстрацията бе организирана от Инициатива „Бъдеще с памет“ и бе под надслов:

„Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев – вън“.

В повод за протеста се превърнаха думите на президента в четвъртък в Брюксел по време на срещата на лидерите от Европейския съюз с украинския президент Володимир Зеленски.

Тогава Радев заяви, че трябва „да търсим мирно решение на конфликта“ и се обяви против изпращането на военна помощ на Украйна, с което на практика бойкотира решението на парламента. Президентът обяви още, че страната ни може да наложи вето върху решение на ЕС за санкции срещу руското ядрено гориво.

„Действията на президента Радев обричат бъдещето на детето ми и бъдещето на моята България в лоша посока“, коментира лидерът на КОД Петър Москов.

Той искал да е част от „процеса, който ще отстрани този човек от властовите механизми, които използва, и ще може да възстановим смисления и добър път, по който бяхме тръгнали“. Според Москов български президент, президент на държава член на ЕС не може да прави реверанси към "сатрапски" режим.

Други протестиращи заявиха, че са срещу поведението на Радев, „който не защитава интересите на България, а тези на Русия“ и затова трябва да си подаде оставката заедно с вицпрезидентката Илияна Йотова.

“Тук съм, защото съм възмутен от нашия президент. За мен той е предател, защото предава интересите на България”, каза друг демонстрант.

Протестиращите скандираха “Оставка” и държаха плакати, на които пишеше “Радев вън! Предател!”, “Радев е приятел на Дявола”, както и “Ние сме България, ЕС и НАТО. Радев, върви си!”