Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към "Продължаваме промяната" и "Демократична България" с думите, че трябвало трите партии да направят евроатлантическо правителство, заедно с ДПС. Според него това би било гаранция, че президентът Румен Радев няма да отклонява България от евроатлантическия й курс.

"Да, България" ходиха да клечат, да се молят срещу нас, Не си подкрепиха Лозан Панов, един достоен съдия. И техните остри декларации и шумни тупаници пред президентството не носят нищо.

Ние сме се борили от първия ден. Искат ли и ние да отидем на протест и аз да вдигна юмрук от другата страна?

С кое сме виновни, бе? Аз съм ви вкарал в европейския банков съюз и в чакалнята на еврозоната. Вие за две години къде ни вкарахте, освен в криза? Виновниците не са в президентството. Виновниците са пред президентството.

Ако бяхме направили ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС евроатлантическо праивтелство това щяхме да сме го направили вече, ако сме искали да поддържаме евроатлантическия път на България. Радев ще им каже: що не направихте правителство, бъзльовци? И сега, който не охули Радев, вече ще стане лош. А когато ние издигахме кандидати срещу Радев, да не стане президент, те отидоха и го подкрепиха", каза Борисов.

Той първо заяви, че Радев се справя "сравнително добре" с управлението. После обаче на уточняващ въпрос избухна и уточни, че не се справя добре, само в някои сектори.

"Не знам кой е по-прав - ние ли, той ли", каза още Борисов по адрес на Радев, визирайки отношението му към Русия.

И допълни:

"Нашата реакция беше на президентските избори с наш кандидат. Сега е след дъжд качулка. Какво ново е казал президентът в Брюксел?"

Борисов декларира, че ако Христо Иванов е бил заявил, че ще бъде премиер с третия мандат, той самият е щял да го подкрепи. И след това вината за това, че няма правителство щяла да бъде на президента.

Борисов бе категоричен, че ако има санкции срещу руското ядрено гориво, ние трябва да ги подкрепим, като през това време осигурим изграждането на съпътстващи алтернативни мощности. Така той коментира изявление на президента Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където беше на извънредното заседание на Европейския съвет. Държавният глава каза вчера, че страната ни не би подкрепила санкции срещу руското ядрено гориво.

"Успяхме в парламента да приемем закони, с които да се диверсифицира горивото за ядрените ни реактори, за да се откъснем от ядрената енергийна зависимост", заяви Борисов.

И допълни, че благодарение на ГЕРБ е приет закон, чрез който да се закупят два американски реактора, "за да може да сме построили съответната енергийна нова мощност, когато изтекат сроковете на сегашните реактори.

Борисов заяви, че ГЕРБ е за санкции и съпътстващо строителство.