БСП сигнализира две международни организации наблюдателки на избори за недопустима намеса на служебното правителство преди парламентарния вот на 2 април. Става въпрос за ОССЕ и ПАСЕ, като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа вече веднъж включи в свой доклад ролята на Румен Радев и министрите му в кампанията преди вота през октомври м.г.

Куриозното тук е, че от "Позитано" 20 се жалват от свой "другар", както социалистите се обръщат един към друг. А именно - от министъра на правосъдието и член на Националния съвет на партията Крум Зарков. Жалба има и срещу вицепремиера Атанас Пеканов. Двамата, според левицата, в различни телевизионни изяви, опитали да нанесат "имиджови щети на партията с цел повлияване на изборния резултат и в ущърб на БСП".

В своя сигнал левицата припомня междинния доклад на Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. "В него ясно беше констатирано, че президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления, насочени главно срещу БСП", пише ръководството на партията.

"Г-жа Нинова няма нужда от опозиция"

И конкретно: Сигналът представя извадка от предаването на бТВ "Защо, г-н министър?", излъчено на 5 февруари, в което "служебният министър Зарков отправя негативни и неверни твърдения и внушения за състоянието, ролята, бъдещето и политиките на БСП".

Извадки от сигнала от пресцентъра на социалистите не са представили. От каченото на сайта на телевизията видео е видно, че водещата пита Зарков, който както стана ясно е в широкото ръководство на партията и е делегат на предстоящия тази събота конгрес, какви са очакванията за партийния форум. Цитира се и публикация на Клуб Z за готвените промени в устава на партията, от които може да последва извод, че БСП предупреждава свои членове, заемащи постове без санкция на "Позитано" 20, че ще бъдат изключени. Но и че хората на Корнелия Нинова не смятат за нужно конгресът да обсъжда нейна оставка като лидер след изборната спирала в посока надолу от изминалите две години.

"Г-жа Нинова няма нужда от опозиция, проблемът са резултатите", посочва в отговор Зарков.

По думите му "ако продължаваме рутинно да действаме (визират се социалистите), не ни чака нищо добро". За Зарков партията му трябва да има силно лидерство и ясни социални послания, особено в момент на висока инфлация, високи цени.

"Ролята на БСП не може да е просто балансьор, тя е структуроопределяща партия в българския политиески живот, не може да се примири да е пета, шеста", казва още Зарков.

И на финала изразява надежда, че БСП може да повиши резултата си на предстоящия вот.

"Мери се по популизъм с "Възраждане"

"В свое участие в предаването "Панорама", излъчено на 3 февруари по БНТ1, вицепремиерът Пеканов също изразява крайно негативно мнение срещу БСП, обвинявайки партията в популизъм, както и в липса на защита на изконни леви ценности и идеи", пишат още социалистите в сигналите си. На какво са се подразнили?

Водещият се обръща към вицепремиера с констатацията, че той никога не е крил левите си политически възгледи (факт). "Има ли модерна левица в България", пита. "За съжаление в последните 10 години аз наблюдавам, че най-старата българска партия - БСП, всъщност тръгна по една линия, в която се мери по популизъм с крайната десница "Възраждане". Тя не ми изглежда да защитава модерните леви идеи, не защитава изконните ценности на лявото - работните места нан хората, инвестиции в бъдещите работни места, а това е голямата тема на социалдемокрацията", отвръща Пеканов.

"Тенденциозното негативно отношение"

"Това е опит за нанасяне на имиджови щети на партията с цел повлияване на изборния резултат и в ущърб на Българската социалистическа партия. Нещо повече, такова поведение на служебния кабинет води до дестабилизиране на партийната система и разрушаване на демократическия политически процес", обобщават от "Позитано" 20 в сигнала.

Ръководството на партията припомня, че съгласно Конституцията една от основните задачи на всеки служебен кабинет е да проведе честни и прозрачни избори, а не намеса в тях. Те изразяват и притеснение, че това тенденциозното негативно отношение на правителството срещу БСП ще се засилва с наближаване на изборите.