Главният прокурор Иван Гешев участва в международна дискусия, посветена на последиците от руската агресия в Украйна, която се проведе в Конгреса на САЩ във Вашингтон.

Форумът се организира от републиканските конгресмени Робърт Адерхолт и Пийт Сешънс. Участие в дискусията взе и конгресменът Джо Уилсън, основател на Групата за приятелство с България в Конгреса.

Това става ясно от пост на прокуратурата във фейсбук.

Кой кой е?

Робърт Адерхолт е сред най-консервативните конгресмени в САЩ. Той е върл противник на абортите, еднополовите бракове, всякакви реформи на Втората поправка (правото за носене на оръжие) и на борбата с глобалното затопляне. Той бе сред 126-те републиканци в Камарата на представителите, които предоставиха информация в подкрепа на Тръмп при дело на бившия президент пред Върховния съд, оспорващо победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г.

Пийт Сешънс не подкрепи инициативата на републиканците поради простата причина, че не бе встъпил във власт. Тексасецът има два стажа в Камарата на представителите - от 1997 до 2019 г. и от 2021 г. досега. Също като Адерхолд, у Сешънс може да намерите стандартните за епохата консервативни възгледи против еднополовите бракове и реформите в здравеопазването и опазването на околната среда. През 2017 г. той подкрепя спорната заповед на Тръмп да се забрани емиграцията от 7 държави с предимно мюсюлманско население. През дългите години на власт конгресменът е преследван от скандали - къде комични, къде доста сериозни. През 2016 г. той предлага на вот в Камарата на представителите резолюция, която цели да "припознае магията като рядка и ценна форма на изкуство и национално богатство".

Връзките със сенчести фигури е най-голямата черна точка в биографията на Сешънс - той е близък с опозорения тексаски банкер Алън Станфорд, който през 2012 г. бе осъден на 110 години затвор за организирането на "пирамида", отмъкнала 7 милиарда долара от джобовете на американски граждани. 

Сешънс изпитва и определени симпатии към Русия. В миналото той се е откроявал от колегите си в Републиканската партия за гласувания против налагането на нови санкции срещу Москва, под предлог, че щели да навредят на местни бизнеси в Тексас. През 2018 г. се обяви против идеята да се увеличи федералното финансиране на механизмите за гарантиране на сигурността на изборите, въпреки че всички американски спецслужби увериха, че Кремъл се е месил в изборите през 2016 г.

През 2019 г. медии разкриха, че на среща със Сешънс проруските американски бизнесмени Лев Парнас и Игор Фруман са обещали поне 20 000 долара за предстоящата му кампания за преизбиране, ако тексаският конгресмен подкрепи отстраняването на американската посланичка в Украйна Мари Йованович (което се случва - "Уолстрийт джъръл" обяви през 2019 г., че Сешънс действително е лобирал за отзоваването на Йованович). 

Смята се, че източник на средствата е руският олигарх Андрей Муравиев. Сешънс е получил най-малко 5400 долара от банкови сметки на Парнас и Фруман през 2018 г. Конгресменът отрича да е предприемал каквито и да е действия, както и да е бил наясно със схемата. Той твърди, че на срещата с Парнас и Фруман са обсъждали енергийната сигурност на Украйна.

Както е известно, Гешев е в САЩ за участие в 71-ата национална молитвена закуска. Първоначално у нас медии съобщиха, че тя се организирала от президента Джо Байдън. После от американското посолство отрекоха пред "Сега". А накрая се оказа, че Гешев е там на частно посещение, по покана на двама конгресмени.

"Американското правителство не участва в организацията на това посещение", отговориха от американското посолство на въпрос на "Сега" на 24 януари. И уточниха, че "въпреки че много представители на правителството на САЩ от различни партии и звена на управление посещават Националната молитвена закуска, тя не е организирана от правителството на Съединените щати".

Въпреки това от прокуратурата и днес официално пишат на сайта си:

"Главният прокурор е на посещение в САЩ за участие в 71-та годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент, която ще се проведе на 2 февруари във Вашингтон."

Вчера депутатът от ДБ Иво Мирчев отправи запитване до прокуратурата - кои са конгресмените в крайна сметка кой плаща. "Тези молитвени закуски, обаче са скъпа работа и присъствието на тях обикновено струва десетки хиляди долара", написа той.

Явно сега се отговаря косвено на въпроса му.

Иначе по повод събитието, което е отразено, се казва че:

"Главният прокурор Иван Гешев запозна американските конгресмени и техните гости от Югоизточна Европа с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските разузнавателни служби на територията на Република България и на Балканите.

Иван Гешев припомни серията от разследвания, проведени от българската прокуратура, които са довели до принудителното отзоваване от страната на повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет."

(Пропуска се да се каже, че у нас няма нито едно дело с осъдителна присъда, както и че прокуратурата все още не успява да отнеме поне регистрацията на движения като БНО "Шипка" - бел. ред на Клуб Z)

Като пример за зловредно влияние от Москва той е посочил прде американските конгресмени "политическата корупция".

За да е още по-любопитно, на 2 февурари от снимките се оказа, че с него пътува и Хамид Хамид - правното "острие" на ДПС в парламента.