Българският щангист Карлос Насар беше осъден на 7 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 450 лв., предаде бТВ.

Решението е на Районния съд в Поморие и след сключване на споразумение между прокуратурата и световният шампион. Присъдата е заради инцидент миналото лято по родното Черноморие, след който Насар отричаше да е направил каквото и да било нарушение. Той си призна месеци по-късно.

Младият щангист ще може да участва на европейското първенство в Армения през април, стига дотогава да не се забърка в нов инцидент.

На 27 юли м. г. полицейски патрул опитва да спре край Слънчев бряг управлявания от Насар луксозен автомобил, в който пътуват също момче и момиче. Той не се подчинява, вместо това опитва да избяга.

Започва преследване около 20 км, преди автомобилът, управляван от спортиста, да бъде спрян край поморийското село Каменар. Дрегер за наркотици показва употреба на амфетамин и метамфетамин. Отделно от това 18-годишният щангист е шофирал без книжка.

Мотивите на съда за условната присъда са, че случаят е инцидентен, а Насар е предоставил документи от 14 допинг проби, в които нито веднъж не е установено наличие на упойващи вещества.