Карлос Насер стана световен шампион по вдигане на тежести в кат. до 81 кг на първенството по вдигане на тежести за мъже в Ташкент. Това е първа за България титла на планетата в щангите от 2007 г.

Насер, който е само на 17 години и е европейски вицещампион от Москва, грабна златото с двубой 374 кг, - на 7 кг пред иранеца Алиабади и на 11 кг пред "бронзовия" Мартин Робу (Молдова). Добави световни рекорди.

Това е втори медал в двубоите и общо 5-и в отделните движения за България на Световното в столицата на Узбекистан. Още в първия ден на шампионата Ангел Русев грабна злато в изтласкването и бронз в двубоя при най-леките - в кат. 55 кг. След това Валентин Генчев се нареди пети и в крайното класиране, и в изтласкването на кат. 67 кг, а травма спря от участие европейската шампионка Надежда Мей-Нгуен при най-леките дами.

Утре и във вторник нямаме български представители. В сряда Васил Маринов ще вдига в кат. 102 кг, а в четвъртък европейският вицешампион и пети от олимпиадата в Токио Христо Христов ще се състезава в кат. 109 кг.   

Карлос Насар започна последен опитите си в изхвърлянето с успех на 163 кг., а после с лекота счупи световния рекорд за юноши със 166 кг., като малко не му достигна да подобри с 1 кг. и световния рекорд за младежи със 169 кг. Това му отреди сребро в движението - на 2 кг. от лидера Мартин Робу.

В изтласкването обаче българинът бе безапелационен. 200 кг. за медал и респект към съперниците, след това 205 кг. за златото и световен юношески рекорд в двубоя и накрая 208 кг. за световни рекорди за юноши, младежи и мъже в изтласкването.

В крайна сметка злато в двубоя със 374 кг., злато в изтласкването и сребро в изхвърлянето.

Карлос Насар е от школата на Червен бряг с треньор Илиян Илиев. Роден е на 2 май 2004 г. Още в дебюта си на голямо състезание стана европейски шампион за юноши на 14-годишна възраст в Милано през 2018 г.  Година по-късно взе злато от Световното за кадети до 17 г. в Лас Вегас и от Европейското до 15 г. в Ейлат.

През миналата година спечели световната купа за младежи от онлайн първенството в Перу. През тази пролет е европейски вицешампион в дебюта си при мъжете, като в кат. 81 кг. остана само на един килограм от италианеца Антонио Пицолато.