След като си осигури обещания за десетки западни танкове, Украйна започна нова дипломатическа офанзива сред съюзниците - да ѝ предоставят и изтребители. Засега обаче, както беше и при танковете, се натъква предимно на откази. Те обаче не обезсърчават Киев.

В същото време бавното руско настъпление в Донбас продължава и според наблюдатели би трябвало да напомни на НАТО и ЕС, че колебанията им всеки ден струват стотици украински жертви. Русия, макар и понесла значителни загуби, далече не е победена и не е изоставила първоначалния си план да окупира цяла Украйна.

"Русия се опитва да протака войната, за да изтощи силите ни", каза украинският президент Володимир Зеленски в редовното си вечерно видеообръщение. "Така че трябва да превърнем времето в свое оръжие. Ние трябва да ускорим събитията, да забързаме доставките и откриването на нови възможности за въоръжение", допълни той.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви вчера, че Съединените щати няма да предоставят изтребители Ф-16 на Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Не", каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали Белият дом обмисля да даде на Киев такива изтребители. Германия вече категорично отхвърли предоставянето на бойни самолети след 14-те танка "Леопард", които обеща да даде на Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера в Хага, че не изключва по принцип нищо в отговор на въпрос дали Франция би изпратила изтребители на Украйна, ако тази страна поиска това. Запитан дали би предоставил френски "Мираж 2000" на Украйна, Макрон предпазливо отвърна, че "нищо не е забранено по принцип". Но после изброи и критериите на Париж в тази насока, предадоха Франс прес и изданието "Уест Франс".

"По подразбиране, нищо не е изключено", каза Макрон. 

Той добави, че засега украинците не са отправили подобно искане. Ако те го направят все пак, критериите ще са три, каза президентът -  искането да е формулирано от Украйна, тези доставки да не водят до ескалация на конфликта и да не бъдат от естество за поразяване на руска територия, а да помогнат на усилията на Украйна да оказва съпротива срещу Русия и освен това да не бъдат отслабени способностите на френската армия.

Макрон допълни, че в светлината на тези критерии Франция продължава да разглежда случай по случай доставките на предоставяното военно оборудване. Същите критерии Париж поставя и за евентуално изпращане на танкове "Льоклер".

Макрон съобщи още, че днес в Париж на посещение ще бъде украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той ще разговаря със колегата си Себастиан Льокорню.

Нидерландският премиер Рюте пък заяви, че "няма табу, но ако изтребители бъдат доставени на Киев, това би било голяма стъпка".

Украинският посланик в Германия Олексий Макеев подчерта важността на изтребителите във войната с Русия, предаде ДПА.

"Все още не сме молили Германия за изтребители, но те са важни, тъй като имаме нужда от тях, за да сваляме руските ракети", каза Макеев в интервю за телевизия "Дойче веле".

"Русия изстрелва голям много ракети по украинските градове и инфраструктура" - изтребителите са част от усилията на Украйна да защитава въздушното си пространство, изтъкна посланикът.

Бившият британски министър-председател по-рано разкритикува западните лидери заради бавността и нерешителността им в оказването на военна помощ на Украйна. "Какво, по дяволите, чака още Западът?" е заглавието на полемична статия, която той публикува в британския таблоид "Дейли мейл" на 24 януари след пътуване до Украйна, което включи Киев и тежко пострадалите от руското нахлуване негови предградия Буча и Бородянка.

Що се отнася до оръжията, които Украйна вече успя да си осигури, тя се сблъсква със спешен проблем с логистиката: колко бързо биха могли да пристигнат новите танкове и дали те ще бъдат там навреме, за да помогнат за отблъскването на очакваната руска офанзива, която може да започне още през февруари, пише днес "Ню Йорк таймс".

Обещаните от Великобритания танкове "Чалънджър 2" няма да пристигнат в Украйна преди края на пролетта, заяви вчера британският министър на отбраната.  Германският военен министър Борис Писториус каза, че доставянето на 14 танка "Леопард 2" може да отнеме около три месеца. Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх пък заяви пред журналисти, че на САЩ ще им трябват "месеци", за да доставят 31 танка "Ейбрамс" в Украйна. Сингх предупреди, че обучението на военните за работа с американските танкове "Ейбармс" "ще отнеме много дълго време".

Бразилия няма да доставя боеприпаси за танковете "Леопард", които Германия наскоро обеща да предостави на Украйна, заяви бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва след срещата си в понеделник с германския канцлер Олаф Шолц в Бразилия.

Освен това Бразилия няма да доставя боеприпаси за самоходни зенитни установки "Гепард", които Берлин вече изпрати на Киев.

"Бразилия няма интерес от това да предоставя боеприпаси, които да бъдат използвани във войната между Украйна и Русия", каза Лула на съвместна пресконференция с Шолц, който пристигна в неделя в Бразилия - последната спирка от четиридневната обиколка на канцлера в Южна Америка.

На фронта

Руските войски са преминали през последните три дни вероятно към по-целенасочени атаки за овладяване на района на украинските градове Павловка и Угледар, заяви в редовната си разузнавателна сводка британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Според ведомството целта на руското командване е по този начин да напредне в нов участък от фронтовата линия в Донецка област и по този начин да отвлече вниманието на украинските сили от боевете за град Бахмут.

Русия заяви днес, че е превзела село, намиращо се на север от Бахмут, където руската армия засили настъплението си и напредва бавно от няколко седмици, предаде Франс прес.

Западни, украински и руски източници продължават да сочат, че Русия се готви за неизбежно настъпление и най-вероятният сценарий е то да стане в най-близките месеци, пише в поредния си анализ на военните действия вашингтонският Институт за изследване на войната. 

„Виждаме, че те се готвят за нова война, че мобилизират повече войници - повече от 200 хиляди души, а може би и повече. Че те активно придобиват нови оръжия, повече боеприпаси, увеличават собственото си производство и също така придобиват повече оръжия от други авторитарни държави като Иран и Северна Корея", каза вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В същото време Русия и Беларус започнаха едноседмична щабна тренировка на обединеното командване на общата си регионална войскова групировка, съобщи министерството на отбраната в Минск, цитирано от агенциите.

Тренировката е част от подготовка за съвместни военни учения, които двете страни ще проведат през септември в Русия, допълни военното ведомство.

Русия е прехвърлила още военни части и оборудване до границата си в Украйна в Курска област, заяви областният управител Роман Старовойт, цитиран от Ройтерс.

Местните власти казаха, че Курска област многократно е била подлагана на украински обстрел, откакто руската армия влезе в Украйна преди близо една година. Тогава някои руски части извършиха настъпление от Курска област, въпреки че превзетите от тях територии бяха отвоювани от Киев.