Страните членки (Съветът) на ЕС удължиха секторните санкции срещу Русия, чието действие изтича на 31 януари.

Решението бе взето на писмена процедура, съобщиха за Клуб Z от шведското предателство на Съвета. Това стана на редовната седмична среща на постоянните представители на страните от ЕС в Брюксел.

Мерките

Секторните мерки включват забраната за вноса и износа на оръжие от и за Русия. Същото се отнася и за стоки с двойно предназначение, които биха допринесли за засилването на военната машина на Кремъл или руската индустрия.

Граждани на Русия и базирани там компании нямат право да сключват договори за обществени поръчки в ЕС.

Забранени са продажбата, предоставянето, превеждането или износът на банкноти, деноминирани във валута на страна членка, за всички лица и образувания в Русия, включително правителството и Централната банка, както и използването им в страната.

Не могат да бъдат приемани депозити от руски граждани, живеещи в Русия лица, базирани там или извън ЕС образувания, ако над 50 на сто от правото на собственост са на руски граждани или живеещи там хора, или ако общата стойност на депозитите на физическото или юридическото лице в дадена кредитна институция надвишават 100 000 евро.

Забранени са трансакциите, свързани с управлението на резервите и активите на руската Централна банка.

Самолети, чиито оператори са руски авиопревозвачи, или регистрирани извън Русия самолети, наети или притежавани от руски физически или юридически лица, не могат да излитат, да кацат или да прелитат над територията на ЕС.

Транспортна компания, базирана в Русия, не може да превозва стоки по пътищата на ЕС дори с транзитно преминаване.

Нито един кораб, регистриран в Русия, не може да акостира в пристанищата на ЕС.

Забранени са продажбата, доставката, трансферът или износът на стоки и технологии, предназначени да използване в авиационната и космическата индустрия на Москва.

Не могат да бъдат купувани, внасяни или трансферирани въглища от Русия.

Същото се отнася и за суровия петрол. (България обаче получи дерогация и има правото на внася руски суров петрол по море до края на 2024 г. Облекчения получиха също Хърватия, Унгария, Словакия и Чехия - б.р.)

Наложена е забрана върху продажбата, доставката, трансфера или износа на стоки или технологии за рафиниране на петрол или втечняване на природен газ.

Забранява се вносът, покупката и трансферът на продукти от желязо и стомана.

Луксозни стоки не могат да бъдат продавани, доставяни, изнасяни или трансферирани.

Не се разрешават продажбата, доставката, трансферът и износът на на стоки и технологии за морска навигация.