Роберта Мецола пропуснала крайния срок да декларира 125 от общо 142 подаръка, които е получила в качеството си на председател на Европейския парламент, пише „Политико“.

Миналата седмица тя вкарала данните в публичния регистър на евродепутатите. От кабинета й изтъкнали, че предшествениците на Мецола досега не са обявявали получените подаръци. Което е самата истина. Евродепутатите много рядко актуализират регистъра.

Сред обявените от Мецола дарове са монети, шалче и сушена луканка. Колкото и незначителни да са те, самият факт, че не се декларират, хвърля поредна сянка върху ЕП, смятат наблюдатели. Това важи с особена сила след избухването на скандала с подкупи за евродепутати срещу лобиране в полза на Катар. Аферата доби популярност като „Катаргейт“ и взе главата на зам.-председателя на ЕП, гръцката социалистка Ева Кайли.

Както се очакваше, двама депутати, замесени в „Катаргейт“, вече не са част от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). От групата им дадоха срок да я напуснат тази седмица. Италианецът Андреа Коцолино го направи. Белгийският представител Марк Тарабела отказа, поради което бе отстранен. До дни двамата ще преминат към независимите евродепутати.

В Италия пък бе арестувана Моника Росана Белини – счетоводител на бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери, който е главната фигура в скандала. Тя бе задържана по искане на белгийската прокуратура.