"Барселона" спечели първи трофей в ерата на Шави Ернандес като като треньор - Суперкупата на Испания. На финала на минитурнира в Рияд, Саудитска Арабия, каталунците биха вечния си съперник "Реал" (Мадрид) с 3:1. 

Каталунците надиграха категорично големия съперник с голове на Гави, Левандовски и Педри. Те рано решиха спора с аванс от 3:0, а почетният гол падна в добавеното време. Това е и първа купа за Барса след напускането на Лео Меси преди година и половина.

18-годишният Гави стана централна фигура с попадение и две асистенции. Той откри резултата в 33-тата минута, а в края на първата част подаде на Роберт Левандовски за второто попадение.

В началото на второто полувреме Усман Дембеле пропусна сам срещу Тибо Куртоа, но превъзходството на Барса се увенча в 69-ата, когато Гави намери с прострелно центриране Педри, който не сбърка за 3:0. 

В добавеното време Карим Бензема върна един гол и направи загубата на "Реал" по-поносима.

За поредна година надпреварата бе в Рияд с полуфинали и финал. Каталунците биха с дузпи "Бетис", а "белите" надвиха "Валенсия" - отново с 11-метрови удари.