Решението на Радев да даде третия мандат на БСП пази статуквото на прокурорската република.

Това съобщи ДСБ на страницата си във "Фейсбук".

"То (решението) по същността си "измъкна" ПП ГЕРБ от същинския разговор за реформата на българската прокуратура".

ДСБ уточни, че утре ще проведе заседание, на което ще обсъди политическата обстановка в България и ще вземе решение за предстоящи действия.

Ето и пълното съобщение във "Фейсбук":

"Във връзка със задълбочаващата се политическа криза и опитите за запазване на служебна власт от страна на президента на Република България, утре Националното Ръководство на Демократи за силна България ще проведе заседание, на което ще обсъди политическата ситуация в страната и ще вземе решение за предстоящи действия.

Днешното решение на президента пази статуквото на прокурорската република. То по същността си “измъкна” ПП ГЕРБ от същинския разговор за реформата на българската прокуратура."

По-рано през деня бившият депутат от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че партията му няма да подкрепи правителство с мандат на БСП.

Никола Минчев обяви, че ПП е готова да води преговори с БСП, но ще подкрепа за мандата само ако се постигне обединение по общи политики по теми като Изборния кодекс и Украйна.

Бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова също изрази съмнения относно склонността на коалицията да застане зад кабинет на социалистите.

Александър Симов от левицата пък видя в решението на президента опит да продължи атаките срещу левицата и да я овладее.