Целенасочена кампания за дискредитиране на "Демократична България", за да не се спре на нея Румен Радев при избора си на кого да връчи третия мандат, заподозря съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

"Има хора, които са заинтересовани да не стигне до нас мандатът", заяви той в интервю за Дарик радио.

И посочи защо. По думите му скандалът с Nexo, в който прокуратурата и медии замесиха ДБ и "Продължаваме промяната", е част от акция по "спасяването на редник Гешев".

"Таймингът повдига леко въпроси", заяви Иванов.

Визира се избухването на скандала преди два дни - по думите на Иванов - докато президентът размишлява на кого да даде третия мандат, като намесени бяха имената на бивши депутати от Реформаторския блок, сегашни такива от ПП, както и фактът, че ДБ е получила дарения от физически лица, свързани с криптокомпанията. Депутатите на ПП отрекоха да имат общо с компанията, погната в САЩ за измами, а Иванов на няколко пъти, в т.ч. днес, заяви, че няма как формацията да е разследващ орган, за да знае от какви точно физически лица получава дарения и ще върне парите, ако се докаже вина на Nexo.

Той обаче очерта по-голямата картина - правосъдната реформа. Както е известно, на дневен ред в парламента са измененията в НПК, с които се въвежда ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Те трябваше да бъдат гласувани на първо четене в правната комисия тази сряда, но ГЕРБ сложи проекта "на трупчета", като реши, че трябва за пореден път да бъде изслушан Иван Гешев за неговото становище. Такова становище Гешев е давал многократно вече, като обвинението даже заплаши, че ако промените минат, ще ги даде на Конституционния съд. Така до гласуване на НПК не се стигна, чака се Главния да се появи идната седмица в парламента.

В този контекст съпредседателят на ДБ посочи конституционната реформа, която поне на думи всички искат, в т.ч. ГЕРБ и ДПС, и която дясната коалиция постави като основен акцент в евентуална управленска програма с нейния мандат.

Сега Иванов подозира, че предстоят нови изяви на прокуратурата около Nexo - с цел саботиране на ДБ и ПП, т.е. на реформите, които я касаят.

"Никой няма съмнение, че ако мандатът не дойде при нас, няма да се откажем от конституционната реформа", заяви лидерът на "Да, България".