Нито една отделна задача не може да бъде по-важна за шведското председателство на Съвета на ЕС от военната помощ за Украйна. Това заяви днес премиерът на скандинавската страна Улф Кристершон.

Той говори в най-северния шведски град Кируна, разположен отвъд полярния кръг. Там дойде на посещение целият Колегиум на комисарите начело с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От 1945 г. това е бил район на мирно съвместно съществуване на НАТО и СССР, а по-късно – Руската федерация, припомни Кристершон. Този е мирният световен ред, който режимът на Путин сега иска да разруши.

„Но ние ще го защитаваме и тук, и в Украйна и навсякъде“, увери министър-председателят.

Трите приоритета на Швеция начело на ЕС са по-зелена, по-сигурна и по-свободна Европа, продължи той.

„По-сигурна Европа означава преди всичко продължаването на подкрепата за Украйна – военна, а също така политическа, икономическа и хуманитарна. Трябва да бъдем единни и да избягваме разделението, което Русия иска. Победата на Украйна в тази война е екзистенциална за Европа. Единството е главният ни актив и по време на председателството ще продължим да подкрепяме Европейската мисия за военна помощ за Украйна“, зарече се Кристершон.

По-зелена Европа е вторият приоритет на Швеция и включва две конкретни цели. Става дума за постепенен отказ от руските изкопаеми горива и ускоряване на зеления преход в транспорта и индустрията.

Окръгът Норботен, където се намира Кируна, е първенец в този преход. Мините за железни руди заедно с производството на енергия без изкопаеми горива проправят пътя към производството на стомана без изкопаеми горива.

Шведското председателство има амбицията да приключи намиращите се на етап триалог преразгледани директиви за възобновяемата енергия и за енергийната ефективност. Стокхолм иска да направи същото с предложението за емисиите от въглероден диоксид в морския транспорт и за подкрепата за разработването на инфраструктура за алтернативни горива.

По-свободната Европа се състои най-вече в съхраняването на основните ценности на единния пазар. Необходима е дългосрочна стратегия за европейската конкурентоспособност.

Днес ЕС продължава да е изправен пред сериозни предизвикателства като високите цени на енергията, агресивна конкуренция на страни като Китай, а също така и американския Закон за намаляване на инфлацията. Председателството ще предприеме няколко ключови стъпки. Те включват засилването на единния пазар, гарантиране на спазването на правилата на конкуренцията, ускоряване на зеления и енергийния преход, приоритет на изследванията.

Но превръщането на Европа в по-свободна означава също намаляването на болезнените зависимости. Икономиките трябва да станат по-устойчиви към външния натиск и диверсифициране на веригите на стойността. Важни стъпки могат да бъдат преговорите за Законодателния акт за чиповете и за инициативата за съхраняване на достъпа до ключови суровини. Напролет Швеция ще бъде домакин на среща на Съвета по технологии межу ЕС и САЩ. Стокхолм ще работи и за нови търговски споразумения с Нова Зеландия, Австралия, Индонезия, Индия, Мексико, Чили и страните от Меркосур – южноамериканския общ пазар.

Урсула фон дер Лайен изтъкна, че ЕС е успял от началото на войната в Украйна да намали с 80 на сто вноса на руски газ, както и да спести 20 на сто от използваната доскоро енергия. Производството на възобновяема енергия е било удвоено, но е необходимо да бъде увеличено четири пъти.

„Цената на газа днес е по-ниска от стойностите преди войната, европейските газови хранилища са пълни до 83 на сто от обема“, каза тя.

ЕС трябва да продължи да увеличава натиска над Русия. Фон дер Лайен очаква наесен да бъде представена положителна първа оценка за готовността на Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС.

По-рано днес Улф Кристершон, Урсула фон дер Лайен и шведският крал Карл XVI Густав откриха в Кируна първата европейска площадка за изстрелване на изкуствени спътници.

„Руското нахлуване в Украйна показа колко е важно ЕС да има присъствие в Космоса”, заяви шведският премиер.

„Смелите украински военни следят движението на руските войски с помощта на подобни спътници. Предимствата на малките спътници са огромни, политическата воля е дори по-важна от инвестициите и затова ЕК ще предложи европейска стратегия за Космоса в областта на сигурността и отбраната“, обяви Фон дер Лайен.

Очаква се първият малък спътник да бъде изстрелян от новооткритата площадка „Есранге“ към края на годината.