Процедурата по съставяне на правителство е към своя край - държавният глава трябва да връчи третия мандат на партия по свой избор в понеделник. Ще бъде ли това класическия избор на Румен Радев - БСП, ще изпълни ли очакванията с "Демократична България", или ще изненада всички с трети вариант?

Тези въпроси и други коментираха в новия, 110-ти епизод на Z-Каст политическите репортери на Клуб Z Пламена Игнатова и Любен Обретенов.

"Аз ще бъде много изненадан, ако Румен Радев даде този мандат на "Демократична България". За него те са войнолюбци", отбеляза Обретенов.

Според него противоречията между останалите партии са привидни.

"Онзи ден на правна комисия за пореден път бяха отложени промените в НПК, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Това означава, че мнозинство в парламента има - то е към 150 депутати, изключва единствено "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Но те се срамуват да се афишират открито като правителство, защото реално са антиевропейско мнозинство." - посочи още той.

Игнатова обаче смята, че президентът е притиснат от факта, че единствено ДБ има някакъв шанс за кабинет. И че Радев е получил реверанс от коалицията по отношение на модернизацията на армията и инвестиционния пакет, който неговият служебен кабинет предложи. 

Според нея "технически" кабинет на "Демократична България" обаче ще постави ключовия въпрос за политическата отговорност.

"Как виждаме реалното изпълнение? Министерският съвет взима решения с постановления. Регионалното министерство се разпорежда с пари за магистрали. Икономическото министерство - под неговата опека са много отрасли. Те взимат самостоятелно някакви решения? И продължавам да не разбирам кой ще е шапката на това нещо. Ако сложим един прекрасен министър-председател, той ли носи отговорност за решенията на изпълнителната власт?" - каза Игнатова.

Ще има ли успех "ухажването", или по-скоро грубата "свалка" на ГЕРБ към ДБ? Ще има ли коалиция с друго име? Могат ли тези две политически сили да се разберат за членовете на кабинета?

Дали всеки друг избор за третия мандат ще доведе автоматично до нови избори? Трябва ли да има правителство на всяка цена?

Отговорите на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.