"Много им се искаше, но нямаха желание".

Така правосъдният министър Крум Зарков коментира пред бТВ вчерашното заседание на правната комисия. В нея на първо четене влязоха промени в НПК, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор.

Заседанието продължи 6 часа и бяха изслушвани надълго и нашироко становища от представители на статуквото в съдебната система, които критикуваха промените. И веднага след това шефът на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) предложи дебатите и гласуването да бъдат отложени, което бе прието от всички партии, с изключение на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Този закон трябва да гарантира ефективно наказателно преследване", заяви Зарков.

И допълни, че години наред по тази тема се говори как нищо не може да се направи или пък, че трябва да се направи, но не точно това и др. Зарков изтъкна, че всеки ден подписва документи, с които ние плащаме обезщетения на хора, които са осъдили държавата ни в Страсбург.

"Чувството е, че живеем в държава, която не защитава гражданите си или някой е над закона. България трябва да проведе тези реформи не заради плана, а заради нас.

Ние сме в преддверието на Европа не можем да влезем в съюза, защото хората решават, че им трябва още време. Нека не се въртим в порочния кръг", каза още Зарков.

И допълни, че мотивите, които бяха слушани вчера 6 часа, са "дълбоко известни".

"Политическата обстановка не предполага цялото време на света, а няколко седмици, ако не се състави правителство. Всяко едно отлагане е дефинитивно", каза още Зарков.

И допълни, че ако тези закони не бъдат приети, България губи достъп до 1 млрд. и 400 млн. лв.

"Тези закони са в мониторинговия механизъм, който още виси над България. Неформално Шенген зависи от тях. Опозицията срещу тях ни държи заложници в преддверието на Европа. Тези закони са на масата на всеки политик във всяка кампания", каза още Зарков.

Той допълни, че много често в България се оплакваме от двоен стандарт от страна на Европа. Но попита:

"Как гледате на някой, който поема ангажимент и не го изпълнява".