Бившите управляващи, неготова експертиза, бавене от страна на длъжника, но в никакъв случай вина в служебното енергийно министерство и новото ръководство на "Булгаргаз". Това са отговорите на Росен Христов по казуса с несъбраните 40 млн. лв. от ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тезите си служебният министър поднесе при гостуване в ефира на бТВ. 

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че общите дългове на ТЕЦ "Варна" към "Булгаргаз" възлизат на 40 млн. лв. и не се погасяват. "Булгаргаз" е завела дело, на първото заседание на което обаче представител на държавата - тоест на енергийното министерство, ръководено от Христов - така и не се е явил. Очаквано такъв представител не е имало от страна и на длъжника. И така делото е отложено за февруари. 

По-рано днес "Антикорупционният фонд" излезе с отворено писмо с 8 въпроса до Христов, които засягат именно темата с делото за ТЕЦ-а на Доган. От него става ясно, че именно "Булгаргаз" е поискал назначаването на експертиза и дори сам е платил за нея. 

Всички въпроси на АКФ може да видите тук.

Според Христов причината за действията на държавата са, че към онзи момент - 9 ноември на 2022 година, не била готова една от експертизите по делото, която трябвало да бъде изслушана на заседанието. ТЕЦ "Варна" не предоставил на вещото лице необходимите документи. Така и не стана ясно какво е попречило на представителя на МЕ да се яви на делото въпреки липсващата експертиза. 

Освен това, Христов обяви, че вината  за несъбраните дългове е в предишното ръководство на министерството. Причината - договорът с ТЕЦ-а не бил обезпечен с банкова гаранция и бил направен така, че да има трудна събираемост. 

"Като става въпрос за търсене на средства, изрично съм поръчал на "Булгаргаз" да си събира всичките вземания и те полагат абсолютно всички усилия", заключи Христов. 

Изключително интересна теза той разви и за евентуален арбитраж с "Газпром" заради едноличното решение на руската компания да прекрати доставките до страната ни на 27 април. 

"От парламентарната трибуна първо призовах този казус да не се коментира, защото всеки коментар, всяко издаване на информация по случай възможен арбитраж - вреди на България. Постоянно ме питат и аз съм длъжен нещо да отговоря. Не е добре да коментираме тази тема", каза той днес. 

Това е меко казано странно твърдение, защото именно Христов бе първият човек на власт, който си позволи да твърди, че "Газпром" може да осъди страната ни и то неколкократно. Той дори обяви, че в продължение на седмица България не е пускала заявки към "Газпром експорт" за получаване на доставки, което създава пряк риск от осъждане. По-късно бе опроверган от шефката на "Булгаргаз" Деница Златева. 

Особено любопитен бе коментарът му обаче за "Балкански поток". Водещата Цветанска Ризова попита дали газът от турската "Боташ", според новоподписания договор, ще влиза през тръбата, за която правителството на Бойко Борисов изплати 3 млрд. лв.

"Няма как да се възползваме от тази тръба. Ние не можем да теглим газ от тръбопровод, който ние сме обещавали да е трназит, това е кражба", обяви той и подчерта, че газът ще влиза в "нашата газоразпределителна мрежа". 

Това е категорично противоречие на дългогодишните обяснения на правителствата на Борисов, че "Балкански поток" е "разширение на нашата газопреносна мрежа" и че тръбата не е просто транзитна.