Бившият нападател на Уелс, "Тотнъм" и "Реал Мадрид" Гарет Бейл обяви края на блестящата си футболна кариера на 33-годишна възраст.

Бейл, който прекара миналия сезон в "Лос Анджелис ФК" в американската "Мейджър Сокър Лига", беше част от отбора на Уелс за Световното първенство в Катар.

Бейл описа решението да напусне международния футбол като "най-трудното в кариерата ми".

"Пътуването ми на международната сцена промени не само живота ми, но и това кой съм аз", добави той.

Уелсецът спечели цели пет титли от Шампионската лига и три пъти "Ла Лига" с екипа на "Белия балет" и е определян за един от най-великите футболисти на Великобритания.

"След внимателно обмисляне, обявявам незабавното си оттегляне от клубния и международния футбол. Чувствам се невероятно щастлив, че осъществих мечтата си да играя спорта, който обичам. Той наистина ми даде едни от най-добрите моменти в живота ми. Най-високият от върховете за цели 17 сезона, който ще бъде невъзможен за повторно достигане, без значение каква е следващата глава, която ме очаква. От първото ми докосване в "Саутхемптън" до последното ми с "Лос Анджелис ФК" и всичко между тях оформи клубна кариера, от която изпитвам огромна гордост и благодарност. Да играя и да съм капитан на моята страна 111 пъти наистина беше сбъдната мечта."

Той добави, че да изрази "благодарността си на всички, които изиграха своята роля по време на това пътуване, ми се струва невъзможно".

"Чувствам се задължен на много хора за това, че ми помогнаха да променя живота си и да оформя кариерата си по начин, за който не съм и мечтал когато за първи път започнах на девет години. На моите предишни клубове - "Саутхемптън", "Тотнъм", "Реал Мадрид" и накрая "Лос Анджелис ФК". Всички мои предишни мениджъри и треньори, персонал, съотборници, всички отдадени фенове, моите агенти, моите невероятни приятели и семейство - влиянието, което оказахте, е неизмеримо".

Бейл се обърна и към най-близките си.

"Моите родители и моята сестра - без вашата отдаденост в онези ранни дни, без тази силна основа, нямаше да пиша това изявление точно сега, така че благодаря ви, че ме поставихте на този път и за вашата непоколебима подкрепа. Жена ми и децата ми, вашата любов и подкрепа ме носиха. Винаги до мен при всички върхове и падения, поддържайки ме здраво по пътя. Вие ме вдъхновявате да бъда по-добър и да ви карам да се гордеете. И така, продължавам с очакване към следващия етап от живота си. Време на промяна и преход, възможност за ново приключение".