Парламентът отхвърли без дебати декларацията, която "Продължаваме промяната" предложи, за да търси подкрепа за втори мандат за съставяне на правителство.

63 бяха "за", 84 "против" 30 "въздържали се".

България изостава в своето развитие, в сравнение с друи съседи страни-членки на ЕС, заради натрупани проблеми, забавени реформи, грешния модел на икономика, базираща се на евтина работна ръка. Това каза кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Николай Денков в началото на дебатите.

"Увеличението на богатството изисква да развием иновативна икономика, която не очаква евтина работна ръка", заяви той.

И допълни, че за да се развива България трябва да се проведе съдебна реформа, да се преодолеят неравенствата, промени в енергетиката, свързани с възобновяеми енергийни източници и др.

Това се оказа единственото изказване. Припомняме, че от ПП дадоха заявка - ако декларацията не получи подкрепа, връщат неизпълнен мандат на президента.

След гласуването Николай Денков благодари на колегите си, че са се включили в гласуването. Той посочи, че се е видяло, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия - какви да са приоритетите на България в следващите години.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков припомни основните приоритети, разписани в текста на декларацията и обясни защо е гласувал "за" текста ѝ.  Асен Василев от своя страна отбеляза, че ако няма поставени ясни приоритети пред България, да се предлага състав на кабинет е неразумно.

"Не е работа на втората политическа сила да управлява, втората политическа сила трябва да бъде силна конструктивна опозиция", добави Василев.

Той констатира, че неспособността на ГЕРБ-СДС да сформират кабинет и да предложат управленска визия е довела до това втората политическа сила да се налага да сформира кабинет и да предлага управленска визия.

Депутати от ГЕРБ също взеха думата на ръба на правилника и обясниха, че в тази декларация, която би трябвало да е нещо като управленска програма, има цели сектори, които не са посочени.

От "Продължаваме промяната" са се свързали с президентството и очакват отговор кога държавният глава може да ги приеме за връщане на мандата.