Декларацията на "Продължаваме промяната", с която вторият мандатоносител търси парламентарно мнозинство като залог за съставяне на правителство, съвсем изглежда обречена. Още в първия ден от представянето й от БСП обявиха, че няма да я подкрепят - имало твърде много различия с политиката на социалистите. А днес категорична заявка, че няма да гласуват със "за", ако утре влезе в пленарната зала, какъвто е планът, дадоха и от ГЕРБ. А мотивът - в приоритетите не било написано "магистрали".

"Какво липсва в декларацията на "Промяната", с която търсят подкрепа за правителство? Изцяло липсва Сектор "Регионално развитие", липсват дори смелите идеи за  4-5 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина и жп гарата в Етрополе. Всъщност думите "магистрала" и "път" трайно отсъстват", обяви във фейсбук профила си председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. 

Напълно липсвали и секторите земеделие, култура, транспорт, туризъм, спорт, еврофондове и др., смята още тя, като затвърди мнението си тази сутрин и при участие в Нова тв.

"Удар под кръста" дойде днес и от диалогичния Стефан Янев, който още в изборната нощ обяви, че ще работи с всички партии в парламента. Лидерът на "Български възход" обяви пред БНТ, че групата му няма да подкрепи декларацията, едно, защото нямало мнозинство около нея (Гласуванията на БВ до момента винаги са били с различните оформящи се мнозинства, б.р.), второ - написаното не изглеждало устойчиво. Според Янев първо трябвало да се водят преговори за мнозинство, което да подкрепи правителство, след това за приоритети и политики и едва тогава за персонален състав.

Любопитното е, че от неговата партия само преди ден обявиха, че харесват декларацията на ПП с 4-те национални цели, имали някои резерви, но щели да ги изразят пред мандатоносителя и да предложат корекциите си.

Така равносметката до момента е следната: декларацията няма да подкрепят ГЕРБ, БСП, "Български възход" и "Възраждане". Очаква се това да направи и ДПС. Подкрепа ПП има само от "Демократична България", с която има намерение да предложи правителство на малцинството. При неподкрепа, каквато предизвестено се очертава, кандидатът на ПП за премиер акад. Николай Денков ще върне на президента празна папка - т.е. няма да предложи проектокабинет за гласуване в пленарната зала.