Руслан Хасбулатов, който оглави бунт срещу първия постсъветски президент на Русия, почина на 80-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение на руската държавна телевизия.

Бившият политик е починал в дома си край Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правозащитникът Александър Черкасов потвърди кончината на Хасбулатов, без да уточни причините за смъртта му. Тялото на бившия председател на руския парламент ще бъде откарано в селото на неговия род Толстой-юрт, където ще се състои и погребението, написа Черкасов във Фейсбук.

Според неназован роднина на покойния, цитиран от ТАСС, Руслан Хасбулатов ще бъде погребан в чеченската столица Грозни.

Етнически чеченец, Хасбулатов е избран за председател на парламента на Руската федерация малко преди разпадането на СССР.

Първоначално той беше верен съюзник на президента на Русия Борис Елцин и твърдо застана зад него по време на неуспешния опит за преврат през август 1991 г., организиран от твърдолинейни членове на съветското ръководство.

След разпадането на Съветския съюз през декември 1991 г. отношенията между Елцин и Хасбулатов се обтегнаха заради спорове по икономическа политика и други въпроси.

През септември 1993 г. Хасбулатов се съюзи с вицепрезидента Александър Руцкой, за да оспори лидерството на Елцин. Елцин отмъсти, като разпусна парламента, а Хасбулатов свика заседание, което обяви прекратяването на правомощията на Елцин.

Кризата достигна кулминацията си на 3-4 октомври 1993 г., когато привържениците на парламента се сблъскаха с полицията по улиците на Москва и се опитаха да щурмуват сградата на държавната телевизия, участвайки в ожесточена престрелка с войски, които я защитаваха. След това Елцин нареди танкове да обстрелват парламента и стотици депутати и техните поддръжници бяха арестувани.

Хасбулатов също беше арестуван и обвинен, но беше освободен при амнистия през февруари 1994 г. Той напусна политиката и се върна към преподаването на икономика - занятието му преди бързото изкачване във властта. Оттогава Хасбулатов беше сдържан и избягваше да критикува правителството.