Управляващата партия "Единна Русия" въведе кодекс за публично поведение на депутатите си от държавната Дума. Това съобщи изданието rbc.ru, чиито журналисти са видели документа.

Правилникът включва 11 точки. В тях парламентаристите от "Единна Русия" се призовават да не пишат в социалните мрежи в "неадекватно състояние", да контролират емоциите си, да не използват нецензурна лексика и жаргон, да не публикуват снимки на луксозни стоки, от ресторанти и екзотични пътешествия…

Членовете на партията също така се съветват да не бързат с реакции и коментари в медиите, да не обсъждат международното положение и конфликтите в други страни без предварителни инструкции и преди публикуването на позицията на руското външно министерство.

Винаги помнете, че личното ви мнение е мнението на цялата власт и на цялата партия, се казва в един от параграфите на документа.

В кодекса има раздел озаглавен "Недей така!", където се дават неудачни постове на депутати. Посочена, например, е публикация на депутата от “Единна Русия+ Бийсултан Хамзаев, която той публикува през януари 2022 г. по време на протестите в Казахстан.

Тогава той предложи да се проведе референдум "за обединението с историческата родина - Русия".

По-късно тази година президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев заяви пред руския президент Владимир Путин, че някои руски депутати, журналисти и културни дейци са направили неверни и неприемливи изявления за Казахстан.