Бюджетният дефицит на Русия може да надхвърли планираните 2% от БВП през 2023 г., тъй като таванът на цените на петрола намалява приходите от износ, заяви руският министър на финансите Антон Силуанов, пише Investor. 

Това би било допълнително фискално препятствие за Москва, която харчи много за войната си в Украйна.

Коментарите на Силуанов са най-ясното признание на Русия досега, че ограничението на цената на руския петрол от 60 долара за барел, наложено на 5 декември от Г-7, Европейския съюз и Австралия с цел ограничаване на способността на Русия да финансира военната си кампания, наистина може да засегне държавните финанси.

Миналата седмица Русия каза, че ограниченията на цените на нейните сурови и рафинирани продукти могат да доведат до намаляване на добива на петрол с 5%-7% в началото на следващата година.

Но независимо от това колко дълбоки са съкращенията, Силуанов посочи, че ангажиментите за разходи ще бъдат изпълнени, като се използват дълговите пазари и държавният фонд за черни дни, ако е необходимо. Припомняме, че според мнозина експерти Русия отдавна черпи пари от него. 

"Възможен ли е по-голям бюджетен дефицит? Възможен е, ако приходите са по-ниски от планираните. Какви са рисковете през следващата година? Ценови рискове и ограничения", каза Силуанов пред репортери в коментари, получили разрешение за публикуване във вторник.

На 9 декември президентът Владимир Путин нарече тавана на цената „глупав“, като посочи, че таванът от 60 долара съответства на цената, на която Русия вече продава, и добави: „Не се тревожете за бюджета“.

Силуанов заяви, че е възможно обемът на износа на енергоносители да се понижи, тъй като някои страни избягват Русия и се стремят да разработят нови пазари, процес, който ще диктува възвръщаемостта на износа.

„(Таванът на цените) е значителен дотолкова, че за онези страни, които са го поставили, няма да има доставки“, каза министърът. „Това означава, че ще има други държави. Да, логистиката (разходите) ще се увеличи. В резултат на това отстъпките може да се променят.“

Според Силуанов ако обемите се свият, Русия има два източника на допълнително финансиране: Фондът за национално богатство, който натрупва държавни резерви, и заеми.

Това тримесечие правителството взе големи заеми след няколко безплодни месеца след решението на Москва да изпрати десетки хиляди войници в Украйна за своята "специална военна операция".

Сега Русия очаква да използва малко над 2 трлн. рубли (29 млрд. долара) от Фонда за национално богатство през 2022 г., тъй като общите разходи надхвърлят 30 трлн. рубли, повече от първоначалния план за годината.