Кое е по-важно за БСП - вдигането на минималната работна заплата на 850 лв. или преодоляването на ветото на президента върху Изборния кодекс и окончателното връщане на хартиената бюлетина? Този въпрос зададе днес в началото на заседанието на парламента Искрен Митев.

От "БСП за България" поискаха промените в Кодекса на труда да бъдат първа точка за деня, а след това - измененията да се разгледат преди бюджета за догодина. Предложенията на левицата не намериха подкрепа в пленарната зала.

"Първо да приемем минимална заплата 850 лева, каквато очакват всички - основна, не брутна, след това да преминем към бюджета", призова Георги Свиленски от левицата.

Предложението обаче беше отхвърлено и при прегласуването, поискано от "Възраждане".

Стоян Таслаков ("Възраждане") посочи, че вчера председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова е обещала днес да се гледа минималната заплата и призова колегите му от ГЕРБ да си спазят думата.

"Знам, че понякога в политиката има подлост и измама, но казана дума - хвърлен камък", коментира той.

От "Български възход" предложиха минималната работна заплата да се гледа утре, но предложението също не бе прието.

Божидар Божанов ("Демократична България") поиска точката за Кодекса на труда да замени гледането на ветото по промените в Изборния кодекс, което е първа точка в програмата на парламента за утре. В тази връзка заместник-председателят на парламента Росен Желязков, ръководещ заседанието, коментира, че комбинациите в дневния ред ще стигнат комбинациите в шаха.

Предложението Кодексът на труда да замени Изборния кодекс като първа точка утре беше отхвърлено. Именно по този повод Искрен Митев ("Продължаваме Промяната") попита кое е по-важно за БСП - минималната работна заплата или Изборният кодекс.

Георги Свиленски му отговори с въпрос - в кой точно момент от "Продължаваме Промяната" са се сетили, че минималната заплата е по-важна от Изборния кодекс, защото вчера били на друга позиция. Той посочи, че БСП ясно е подредила приоритетите си и покани Митев, ако нещо не му е ясно, да му обясни още веднъж навън.

"Навън е студено и разбирам призива ви за охлаждане на страстите", коментира ръководещият заседанието Росен Желязков от трибуната.

Депутатите разместиха дневния си ред по предложение на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и така второто четене на удължителния закон за бюджета стана точка четвърта, вместо точка втора за днес. Преди това парламентът ще обсъди на първо четене промени в Закона за енергетиката, Законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива и промени в Закона за Българската народна банка.