Беларуският президент Александър Лукашенко призова за по-тясно военно сътрудничество с Русия в понеделник по време на рядко посещение на президента Владимир Путин, който започна инвазията си в Украйна от територията на своя съсед, предаде АФП.

Путин кацна в Минск с министрите си на отбраната и на външните работи, часове след като руските сили изстреляха рояк атакуващи дронове срещу критична инфраструктура в Киев, което провокира аварийно прекъсване на тока в дузина области.

„Трудните времена изискват от нас политическа воля и фокусиране върху постигането на резултати по всички теми от двустранния дневен ред“, каза Лукашенко на Путин.

„Основните въпроси напоследък са въпросите на отбраната и сигурността“, добави той.

Кремъл от години се стреми да задълбочи интеграцията с Беларус, която разчита на Москва за евтин петрол и заеми, но Лукашенко се съпротивляваше на пълното обединение с Русия, въпреки че беше ключов съюзник.

Преди посещението на руския лидер се засилиха спекулациите, че той ще окаже натиск върху Лукашенко да изпрати войски в Украйна, за да се бият рамо до рамо с руснаците, след като Москва претърпя поредица от поражения за близо 10 месеца битки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отхвърли докладите "като напълно глупави, безпочвени измислици".

"Отворен за диалог"

"Русия и Беларус са отворени за диалог с други държави, включително европейски. Надявам се, че скоро ще се вслушат в гласа на разума", каза Лукашенко.

Путин каза на беларуския си съюзник, че се надява да задълбочи икономическите връзки между страните по време на посещението и похвали Беларус като "наш съюзник в най-истинския смисъл на думата".

Атаките с дронове над Украйна, при които бяха ранени трима души близо до Киев, дойдоха, когато Русия каза, че е свалила няколко ракети, произведени в САЩ над въздушното си пространство близо до Украйна.

Украйна каза, че е свалила 30 от въздушните оръжия, включително произведените в Иран "Шахеди", които са поразили столицата през последните седмици.

Кметът Виталий Кличко каза, че критични инфраструктурни съоръжения са били "повредени", докато регионалните власти казаха, че девет къщи са били улучени  при атаките.

Енергийният оператор "Укренерго" съобщи, че са планирани аварийни прекъсвания на електричеството в столицата и близо дузина области.

Беларуската граница е "приоритет"

Украйна преживя чести и смъртоносни въздушни атаки през 10-те месеца, откакто Русия нахлу в края на февруари.

След поредица от неуспехи на бойното поле и загубени територии това лято и есен Москва засили своята въздушна кампания,  като я насочи към енергийната мрежа на страната.

С настъпването на зимата атаките с ракети и дронове потопиха градовете в страната в мрак и прекъснаха водоснабдяването и топлоснабдяването на милиони украинци.

Говорейки с лидерите на няколко страни от НАТО чрез видеовръзка в понеделник, президентът Володимир Зеленски призова съюзниците на Украйна да доставят на нейните военни повече оръжия.

"Руската агресия може и трябва да се провали. И нашата задача сега е да ускорим това", каза той пред събралите се в Рига лидери.

Той каза в обръщение късно вечерта в неделя, че около девет милиона души са възстановили електричеството си след предишния ракетен обстрел от Русия миналата седмица.

Украйна има население от около 40 милиона души.

Преди визитата на Путин украинският лидер също така определи ситуацията по границата на Украйна с Русия и Беларус като "постоянен приоритет".

„Ние се подготвяме за всички възможни сценарии за отбрана“, каза Зеленски.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., е дългогодишен съюзник на Кремъл и позволи на руските войски да нападнат Украйна от неговата страна на 24 февруари.

Руско-беларуски военни учения

Часове преди Путин да кацне в Минск, Русия обяви, че нейните сили провеждат военни учения с беларуските сили.

Министерството на отбраната пусна кадри от учения в Беларус, показващи войници, които извършват танкови маневри и упражняват артилерийски и снайперски огън на покрит със сняг полигон.

„От сутринта до вечерния здрач – на полигоните на Беларус няма нито секунда тишина“, казаха от министерството.

Не се казва къде се провеждат ученията или колко дълго ще продължат.

През октомври Беларус обяви формирането на съвместни регионални сили с Москва с няколко хиляди руски военнослужещи, пристигащи в бившата съветска страна, което подхранва опасенията, че Минск също може да изпрати войски в Украйна.

В понеделник губернаторът Вячеслав Гладков каза, че украинските удари са оставили около 14 000 души без ток в район на Белгородска област на Южна Русия